Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Охрабрујући заједнички резултати у борби против нелегалног риболова, настављамо и даље заједно

Објављено: 27.07.2019. 23:14 Аутор: мпрр

MPRRMPRR

Заједничким и кооординираним активностима надлежних државних институција у сарадњи са цивилним сектором током протекле двије године постигнути су охрабрујући резултати на сузбијању нелегалног риболова, посебно у борби против употребе експлозивних направа и других недозвољених алата, оцијењено је на данашњој конференцији у Котору на којој су представљени постигнути резултати.

Министарство пољопривреде које је у јуну 2017. године, сходно одлуци Владе, формирало Радну групу за борбу против употребе експлозивних направа и других недозвољених алата у сврху улова рибе, данас је представило конкретне резултате двогодишњих активности у оквиру Радне групе, као и даље планове у правцу јачања контроле и уопште развоја сектора рибарства.

Како је саопштено:

-         Обављено око 1.000 контрола нелегалних риболоваца и мјеста продаје као и мјеста на којима су постојали оперативни подаци о присуству експлозивних направа

-         Обављено 20 заједничких контрола на мору инспектора за морско рибарство и припадника граничне полиције

-         Поднешено 170 прекршајних налога

-         Поднешено 150 захтјева за покретање прекршајног поступка од стране инспектора за рибарство, надзорника Националног парка Скадарско језеро и рибочувара спортско рекреативних клубова

-         Поднешено 20 кривичних пријава

-         Одузето више десетина кг експлозива

-         Одузето око 7 т нелегално изловљене рибе, шкољака и прстаца

-         Одузето око 10 км нелегалних мрежа

-         Одузето на десетине нелегалних риболовних алата и опреме (подводне пушке, врше, парангали, ронилачких одијела И слично)

-         На Скадарском језеру привремено је одузето: 27 пловила, 25 ванбродских мотора, 800 мрежа, 10 електричних претварача, 20 акумулатора

Подсјећамо да су у саставу Радне групе представници Министарства пољопривреде, Министарства унутрашњих послова, Управе полиције, Управе поморске сигурности, Националних паркова, Института за биологију мора, Природно – математичког факултета, Агенције за заштиту животне средине, Вишег државног тужилаштва, Лучке капетаније, ЈП Морско добро, групе грађана “Стоп криволову” и невладиних организација. Представници свих ових институција и субјеката данас су присуствовали конференцији у Котору поводом представљања заједничких резултата.

MPRRMPRR

Симовић: Примјер ефикасне и успјешне сарадње институција и цивилног сектора  

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић оцијенио је да су постигнути резултати охрабрујући и честитао свима на, како је казао, огромном уложеном раду, ентузијазму, прегалаштву и на јасно демонстрираној одговорности и појединаца у самој Радној групи и институција које су укључене.

„Посебно желим да и овом приликом и на овом пројекту честитам и да се захвалим представницима цивилног сектора, који су у овом случају предвођени добром енергијом од стране групе грађана “Стоп криволову”. Мислим да нам је то био свима нама један важан и потребан подстицај. Управо на овом примјеру можемо да покажемо и докажемо како треба да функционише комуникација и сарадња и партнерство држвних институција са цивилним сектором. Дакле, заједничке активности, преузимање обавеза и са једне и друге стране, то је поштовање договореног и презентација реализованог, заједно као што данас чинимо, са односом међусобног поштовања и уважавања“, поручио је Симовић.

Он је исказао став да оваква сарадња може да буде добра формула и приступ и у бројним другим изазовима гдје треба бити заједно. Заједно са различитим размишљањима, али са заједничким циљевима“, казао је потпредсједник Владе.

Симовић се захвалио и међународним партнерима који су били са Министарством пољопривреде не само на овом пројекту, него генерално на бројним реализованим и актуелним пројектима за развој  сектора рибарства у Црној Гори, наводећи да су то Европска комисија, Краљевина Норвешке, ФАО организација, као и Свјетска банка са којом креће реализација новог МИДАС 2  пројекта у коме је посебна пажња посвећена сектору рибарства.

Настављамо заједно

„Желим да са свима данас подијелим још једну важну поруку - Настављамо заједно. Настављамо удруженим снагама и удруженом енергијом. Такав приступ нам је потребан јер има још доста посла у сектору рибарства. Још много посла имамо да би потпуно елиминисали све видове нелегалног риболова, много посла да би наш сектор рибарства био конкурентан, много посла да подигнемо конкуретност наших рибара и олакшали им веома тежак и захтјеван посао“, поручио је Симовић додајући да вјерује да ће све те изазове рјешавати на реалан и динамичан начин, одговорно, истрајно и са добром енергијом са свих поменутих адреса.

Симовић је подсјетио да је посљедње три године у сектору рибарства постигнуто доста, почев од формирања посебног Директората за рибарство, као одговора на потребу да се црногорско рибарство развоја онако како заслужује. Симовић је похвалио рад Директората који, како је казао, карактерише тимски рад, однос спремности за комуникацију са рибарима, цивилном сектору и институцијама, на чему им је честитао.

Према његовим ријечима, важна одлука у овој области била је и давање мандата и одговорности спортско – риболовним клубовима да управљају одрживим рибарством у нашим ријекама и језерима. Изразио је генерално задовољство активностима које покрећу ти клубови, који имају у укупном саставу преко 60 рибочувара наводећи да ће и у наредном периоду имати подршку Министарства да оснаже своје капацитете. 

Он је подсјетио и на остале реализоване пројекте, као што су отварање Рибље пијаце у Улцињу и друге, а посебно је истакао значај отварања Рибарског мониторинг центра којим се, како је казао, добио механизам помоћи рибарима када се нађу у невољи, али могућност квалитетне контроле риболовних активности на мору.

У сврху контроле, такође, веома важна је и набавка термалне камере која омогућава надзор Скадарског језера, а која је набављена кроз МИДАС пројекат. Такође, кроз МИДАС је уговорена набавка новог брода за рибарске инспекторе, вриједности више од 500 хиљада еура, у циљу даљег јачања инспекције.

Као важан дио МИДАС пројекта биће изградња три рибарске луке, које ће бити важне за рибаре, али које ће бити и својеврсне туристичке атракције. Навео је да су већ покренути конкретни кораци, најзначајнији по питању луке у Улцињу, Рт Ђеран, гдје се расписан тендер за избор истраживача за локацију, те да очекује да ће се идуће године ући у фазу изградње. Дефинисаће се, како је додао, и рибарске луке у Бару и Боки.

MPRRКроз МИДАС и грантови за рибаре

Црногорски рибри кроз МИДАС пројекат имаће на располагању и грантове за унапређење свог пословања. „Разумио сам наше рибаре када су говорили да важна црногорска њива је и наше море, да поштују напоре и подршку пољопривредницима, али да сличну подршку треба креирати и за њих рибаре. И то је дио МИДАС пројекта, сада радимо на дефинисању процедура за додјелу те подршке и вјерујем да би до краја године, евентуално почетком идуће, могли да почнемо а првим грантовима за рибаре.“

Кроз МИДАС, како је додао Симовић, биће обезбијеђена и друга инфраструктура потребна рибарима, као што су мјеста првог искрцаја и остали елементи који треба да обезбиједе сљедљивост рибе до потрошача.

Потпредсједник Владе посебан однос поштовања исказао је према Институту за биологију мора, као институцији која има дугу традицију, у којој раде, како је казао, одговорни, стручни, научно потковани кадрови, у споју искуства и младих људи, и која као таква представља једну од окосница развоја сектора рибарства.

Конкретне резултате постигнуте у борби против нелегалног риболова представила је генерална директорица Директората за рибарство Славица Павловић, која је осим података о броју контрола и одузетих алата и опреме, говорила о свим активностима Радне групе на терену које су довеле до резултата.

Стоп криволову: Експлозиван одговор државе и грађана на експлозије у мору

Присутнима се обратио и представник Групе граана „Стоп криволову“ Александар Алек Вуковић који је покретање снажне активности против нелегалног риболова симболички описао као експлозиван и заједнички одговор државних органа и цивилног сектора на учестале нелегалне експлозије у мору. Он се посебно захвалио Министарству пољопривреде што је препознало добру вољу и намјере групе „Стоп криволову“ и укључило их у активности Радне групе. Такође истакао је посебно ангажман Управе полиције и захвалност директору Веселину Вељовићу и његовим сарадницима, без којих резултати не би били постигнути. „Оно што смо ми заједно постигли у Црној Гори, већ је добро препознато у другим земљама региона и служи као примјер добре праксе коју многи желе да имплементирају“, поручио је Вуковић.

Потпредсједник Симовић данас је у Котору потписао и споразуме о уступању на коришћење пловила и опреме са спортско – риболовним клубовима Никшић и Подгорица, који ће им помоћи у раду и чувању риболовних вода с којима газдују.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?