Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана прва сједница Координационог одбора за пренос посмртних остатака потомака династије Петровић Његош из Италије, Француске и Аустрије

Објављено: 30.07.2019. 00:12 Аутор: Министарство културе
mkuПредсједник Црне Горе Мило Ђукановић предсједавао је данас првом сједницом Координационог одбора за пренос посмртних остатака потомака династије Петровић Његош из Италије, Француске и Аустрије.

Предсједник Ђукановић оцијенио је да се чином преноса посмртних остатака испуњава још један дио историјске и моралне обавезе према династији Петровић, који има и државни значај у контексту снажења свијести о идентитету. Вођени идејом испуњавања дуга према Династији, наш циљ је да организујемо достојанствени чин са највишим војним почастима, казао је Предсједник.

Координациони одбор подржао је досадашње активности и констатовао да су радна тијела добро припремила основу за даље активности поводом преноса посмртних остатака потомака династије Петровић.

mkuОдбор се сагласио са приједлогом стручног тима у вези локације на којој ће бити пренешени посмртни остаци потомака, да то буде Дворско гробље у оквиру Новог гробља на Цетињу.

На тој линији, формирана је радна група која ће сагледати просторне компоненте локације и припремити пројектни задатак за предложену локацију. Такође, размотрена је и информација о начину испраћаја односно дочека посмртних остатака потомака династије и сходно томе, формирана Организациона комисија за свечану церемонију дочека и сахране посмртних остатака потомака династије Петровић Његош, на челу са министром културе Александром Богдановићем. Договорено је да се у најкраћем року интензивирају активности у циљу пуног правног договора са земљама у којима се налазе посмртни остаци потомака династије Петровић.

mkuКоординационо тијело, којим предсједава Предсједник Црне Горе, привремено је радно тијело Владе Црне Горе, формирано 31. јануара 2019, са задатком да организује и координира активности за пренос посмртних остатака потомака династије Петровић Његош из Италије, Француске и Аустрије. Чланови овог тијела, поред предсједника Ђукановића, су предсједник Владе Душко Марковић, предсједник Скупштине Иван Брајовић, потпредсједник Владе Зоран Пажин, министар културе Александар Богдановић, министар вањских послова Срђан Дармановић, министар унутрашњих послова Мелвудин Нухоџић, министар одбране Предраг Бошковић, министар финансија Дарко Радуновић, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, министар здравља Кенан Храповић, принц Никола Петровић Његош, градоначелник Пријестонице Александар Кашћелан, предсједник ЦАНУ-а Драган К. Вукчевић, ректор Универзитета Црне Горе Данило Николић, директорица ЈУ Народни музеј Црне Горе Анастазија Мирановић, директор Управе за заштиту културних добара Божидар Божовић, дипл. историчар умјетности Александар Чиликов, дипл. историчар Живко Андријашевић, дипл. историчар Драгутин Паповић, дипл. инг. архитектуре Рифат Алихоџић, књижевник, академик Павле Горановић и сликар Димитрије Поповић.



Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?