Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић представио резултате подршке ЕУ и Владе сектору пољопривреде и најавио нове ИПАРД позиве

Објављено: 31.07.2019. 17:48 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

У 2019. години 274 пољопривредна произвођача и предузетника су реализовала или реализују инвестиције вриједне 28,6 милиона еура уз бесповратну подршку ЕУ и Владе у износу од 13,6 милиона еура. Ријеч је о инвестицијама у оквиру ИПАРД лике 2 пројекта и два јавна позива у оквиру великог ИПАРД-а. Од укупног броја корисника, 152 су из сјеверног, 106 из централног и 16 из јужног региона.

Резултате наведених пројеката и најаву новог циклуса ИПАРД јавних позива у овој години саопштио је данас потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић на конференцији за новинаре одржаној у Винарији Велимировић у Доњем Загарачу у Даниловграду, у којој је реализована једна од бесповратно подржаних инвестиција у унапређење производње. Конференцији за медије присуствовала је предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић и директор ИРФ-а Зоран Вукчевић.

„Данас смо поново заједно на терену код вриједних пољопривредника, са нашим европским партнерима, са одговорним са нивоа локалне самоуправе и са представницима медија. Са вама који сте наш важан партнер у информисању пољопривредника, њиховом анимирању и подстицају да искористе издашну подршку и да заједно са вама обезбиједимо бољу видљивост значајне подршке коју наши предузетници и фармери добијају из ЕУ фондова и Владе“, казао је Симовић.

Он је истакао да је циљ да се на терену покаже да европске интеграције доносе бројне, видљиве и конкретне бенефите за грађане. „Са јасном поруком да сваки нови искорак ка ЕУ, нашем стратешком циљу и потреби свих грађана, значи више подршке из ЕУ фондова, усвајање виших стандарда, већу конкурентност наше економије, већу бригу о животној средини и коначно виши квалитет живота наших грађана“, поручио је потпредсједник Владе.

Изграђени нови погони за прераду

Само у оквиру ИПАРД лике 2 програма, како је навео, од почетка ове године реализована су 33 пројекта укупне вриједности инвестиција 3,2 милиона еура и бесповратном подршком од 1,3 милион. „Заједно смо били у прилици да обиђемо и увјеримо се у квалитет и обим ових инвестиција, које су за резултат имале нове погоне за прераду млијека, меса, рибе, воћа и поврћа, љековитог и ароматичног биља и нове винарије. У једној од винарија које су изграђене у оквиру овога пројекта управо се налазимо данас“, казао је Симовић.

У оквиру великог ИПАРД-а значајне активности и значајне инвестиције су реализоване кроз два јавна позива, за подршку преради и за подршку примарној производњи.

MPRRMPRR

Тренутне инвестиције у прераду отвориће 80 нових радних мјеста

Симовић је подсјетио да је за подршку преради потписано 20 уговора и казао да су у пуном замаху инвестиције од 11,9 милиона еура и очекиваном бесповратном подршком од 4,9 милиона.

Реализацијом ових инвестиција, како је казао, осигураће се 766 постојећих радних мјеста, отвориће се око 80 нових радних мјеста и обезбиједити пласман за око 7.000 коопераната.

„На ових 20 инвестиционих адреса широм Црне Горе, подржана је изградња и реконструкција објеката и набавка опреме за секторе: прераде меса, млијека, винарства и прераде воћа и поврћа. Ове инвестиције повећаће капацитете наше прерађивачке индустрије за:

- Прераду нових 15 милиона литара млијека,

- Производњу нових 5 милиона килограма месних прерађевина уз двије нове кланице,

- Производњу нових 700 хиљада килограма пршута и

- Производњу нових 150.000 литара вина.

Процедуре набавке које спроводе инвеститори су у току и прве захтјеве за исплату подршке очекујемо у септембру“, казао је Симовић.

MPRRЗа инвестиције пољопривредника од 13,5 милиона бесповратна подршка 7,4 милиона

Симовић је саопштио да је за подршку примарној производњи до данас потписан 221 уговор укупне вриједности инвестиција од преко 13,5 милиона еура и очекиваном подршком од преко 7,4 милиона еура.

„Овим инвестицијама осигураће се 362 радна мјеста, набавиће се 174 нова трактора и 190 комада прикључне механизације, изградиће се 20 нових објеката“, навео је Симовић.

Он је додао да се кроз овај позив очекује реализација још 15 уговора до средине септембра, што ће, према процјенама, бити укупно 236 уговора са инвестицијама вриједним 14,5 милиона еура и подршком од 9,5 милиона еура.

Нови ИПАРД за прераду у септембру, за примарну поизводњу до краја године

Потпредсједник Симовић је данас најавио и нови циклус јавних позива кроз ИПАРД програм - за подршку преради почетком септембра, а за подршку примарној производњи до краја године.

„На бази отворене и партнерске сарадње са ЕУ партнерима и корисницима подршке, током свих фаза реализације ових пројеката, препознали смо потребу за отклањањем одређених баријера и проширили обим прихватљивих трошкова. У складу с тим направили смо измјене ИПАРД програма које су усаглашене са ЕК, а Влада је недавно усвојила уредбу о његовој реализацији“, казао је Симовић.

Потпредсједник Владе позвао је све заинтересоване да већ сада почну припреме за нови јавни позив за прераду који ће трајати 45 дана, посебно оне који у првом јавном позиву нијесу били успјешни. „Сигуран сам да ће им стечена искуства из првог конкурса и додатна комуникација са надлежним институцијама помоћи да буду успјешни у другом јавном позиву који данас најављујемо“, казао је Симовић позивајући и све заинтересоване фармере да искористе нову прилику кроз позив за примарну производњу.

Министарство ће, како је истакао, у том правцу предузети бројне активности, кроз организовање информативних кампања, како би сви заинтересовани могли добити правовремене и квалитетне информације.

Споразум са ИРФ-ом да се убрза добијање повољних кредита

Симовић је данас саопштио да су Министарство и ИРФ потписали споразум осарадњи, са циљем убрзавања реализације покренутих инвестиција, њиховог што скоријег завршетка и стицања услова за добијање бесповратне подршке.

„Циљ овога споразума је убрзање процеса одобравања кредита за кориснике који су потписали уговоре о додјели бесповратне подршке. То ће подразумијевати редовну размјену информација између Министарства и ИРФ- а, убрзање потребних процедура код ИРФ-а, са циљем олакшаног приступа финансирању, свакако, уз поштовање правила и процедура ИРФ-а. Дакле, процес са што мање непотребних административних процедура“, казао је потпредсједник Владе и министар пољопривреде.

Након конференције биће одржан посебан састанак са директором ИРФ-а на ту тему, како би се договорили даљи кораци на убрзавању финансирања.

MPRRMPRR

Херман Шпиц: Импресивни искораци произвођача захваљујући подршци

Шеф Сектора за сарадњу у Делагацији ЕУ у Црној Гори Херман Шпиц изразио је задовољство што поново има прилику да буде код корисника ИПАРД средстава подршке који су захваљујући овом пројекту направили импресивне искораке, као што је винарија Велимировић.

Он је истакао да овакви примјери показују да су фондови ЕУ и подршка Владе дошли у правом тренутку, а да још већа подршка тек долази.

Више од годину дана, како је рекао, био је у прилици да буде на отварању првог позива за ИПАРД програм подршке, а потом да буде свједок великог одзива црногорских пољопривредника и финализације тих пројеката, у корист развоја црногорске пољопривреде И економије.

“Импресиван број апликација пољопривредника на два јавна позива показује да су црногорској пољопривреди потребне инвестиције. Али, велико интересовање, такође, значи да је потребно више времена за евалуацију и одобравање пројеката. У том правцу, охрабрио би институције да уложе све напоре да убрзавају процесе уговарања подршке.

Он је подсјетио да је ЕУ кроз ИПАРД обезбиједила средства у износу од 39 милиона еура, што је уз контрибуцију Владе више од 80 милиона еура инвестиција у сектор пољопривреде. Такође, упутио је позив фармерима и предузетницима да искористе и наредне јавне позиве и бесповратну подршку, као шансу да унаприједе свој бизнис.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?