Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање министра Богдановића: Преносу посмртних остатака остаћемо посвећени до краја

Објављено: 06.08.2019. 23:26 Аутор: Министарство културе
У вези са писмом принца Николе Петровића поводом преношења посмртних остатака династије Петровић-Његош, реаговао је министар културе Александар Богдановић:

"Изјаву воље принца Николе Петровића примили смо са дубоким и искреним уважавањем, управо онако како се држава Црна Гора све вријеме односила према питању преношења посмртних остатака чланове његове породице – процеса започетог 1989. године. На исти начин, заједно са уваженим принцом Николом, радили смо на активностима у вези са посљедњим земним пребивалиштем његовог оца и стричева. Отуд, посебно смо цијенили жељу принца Николе о избјегавању вјерског обреда, а уз његову сагласност изабрана је и локација на коју ће бити пренијети посмртни остаци.

Током претходног састанка Координационог одбора за пренос посмртних остатака потомака династије Петровић Његош, одржаног у Министарству културе, управо је принц Никола Петровић затражио да Ново гробље на Цетињу буде локација Алеје династије Петровић – Његош, притом наглашавајући да не жели вјерске обреде који би изазвали било какве турбуленције на унутрашњем плану. Овом приликом упутно је подсјетити и на вандалско уништавање гробова Петровића у Цетињском манастиру, што је још један разлог због којег је актуелна идеја везана за Ново гробље на Цетињу.

Свакако, није у питању породични чин, већ тежња и одлучност државе – која ће, свакако, примити к знању став потомака породице. Надаље, дубоко уважавајући принца Николу, идеја о преношењу посмртних остатака није иницирана с његове стране, већ је само наставак онога што је држава покренула 1989. године. Међутим, држава ће одлучно наставити да ради у циљу активности о којима је већ постигнут договор свих страна, при чему дубоко вјерујемо да ће и принц Никола бити кључни протагониста тог процеса.

Уз то, треба поменути и да је Влада Црне Горе – у вези са поменутим процесом – већ обавила комуникацију са државама у којима се сада налазе посмртни остаци чланова династије Петровић Његош, тако да је, путем дипломатских и административних канала, почела и сама процедура која претходи преношењу.

Све што је везано за преношење посмртних остатака династије Петровић Његош, заправо, мотивисано је нашим најискренијим осјећањима привржености, те одлучности државе Црне Горе да искаже посебно поштовање ка неизбрисивом трагу и историјској улози наше краљевске династије у градњи и јачању црногорског идентитета. Пренос посмртних остатка у Црну Гору би у духу најузвишенијих намјера и врлина показао нераскидиву повезаност династије Петровић са својим слободарским народом. У том смислу, наша је дужност да том узвишеном циљу останемо услужни и вјерни до краја."

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?