Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Смотре културе не смију бити параван за национализам и негирање црногорског идентитета

Објављено: 14.08.2019. 18:37 Аутор: Министарство културе
У вези са концертом у оквиру програма “Трг од ћирилице”, који је одржан прије двије вечери у Херцег Новом, користимо прилику да се обратимо сљедећим реаговањем:

Црногорска јавност је током јучерашњег дана свједочила разнородном мултимедијалном материјалу са концерта који је одржан у Херцег Новом. Самим тим, цјелокупан аудиторијум био је у прилици да види на који се начин крши читав скуп законских одредби, и то на манифестацији јавног карактера.

Истицање симбола других држава, скрнављење званичне химне Црне Горе уз, у таквим приликама, готово незаобилазне политичке и националистичке поруке, само су неки од елемената због којих ће Министарство културе против организатора концерта поднијети пријаву пред надлежним органима.

Сигурни смо да постоји много бољих начина за промоцију домаћег, регионалног и ширег музичког стваралаштва током сезоне - довољно је видјети, заправо, остале фестивале на црногорском приморју. У том духу, уједно, поздрављамо и одлуку Општине Будва да, након оштрих реакција црногорске јавности, одступи од идеје организације концерта трубача из Гуче у том граду.

Но, на ‘програме’ налик прексиноћњем, Министарство културе и Држава Црна Гора неће ћутати - напротив. Од сада, свако коме концепт ‘манифестација културе’ буде параван за националистичке поруке и кршење закона, одговараће на начин како је то регулисано прописима ове државе.

Смотре културе не смију бити изговор за организацију националистичких скупова, а посебно када се - као у случају Херцег Новог - њима негира црногорски идентитет.

Жалимо што је Херцег Нови био домаћин овог програма, тим прије јер смо недавно на истом мјесту могли да испратимо фестивал сасвим другачијег типа - који у много љепшем свјетлу промовише и тај град и Црну Гору.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?