Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљен ИПА пројекат “3Ц - Прекогранична размјена са циљем развоја културе и креативних индустрија”

Објављено: 28.08.2019. 19:58 Аутор: Министарство културе
MKUИПА пројекат “3Ц - Прекогранична размјена са циљем развоја културе и креативних индустрија” представљен је данас у Подгорици. Како је наглашено на презентацији, захваљујући том пројекту обезбијеђена су средства за рестаурацију објекта старог затвора у Котору, као и за прекогранични модел сарадње у области креативних индустрија.

Током скупа, присутнима су се обратили министар културе Александар Богдановић и замјеница главног преговарача Црне Горе са Европском унијом и национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић.

Министар Богдановић казао је како је предвиђено да објекат старог затвора у Котору, у који ће током рестаурације бити уложено 1,3 милиона еура, постане креативни хаб намијењен локалним ствараоцима, али и резиденцијалној умјетности. 

mkuРестаурацијом зграде затвора у Старом граду у Котору, Министарство културе ће наставити са реализацијом стратешког циља намијењеног промоцији и развоју креативног сектора и креативних индустрија у Црној Гори. Креативни хаб који ће у оквиру овог пројекта бити стављен у функцију, један је од шест оваквих центара које Министарство културе са међународним партнерима планира да реализује широм Црне Горе у циљу пружања подршке одрживом развоју сектора културе и предузетништва - истакао је министар Богдановић.

Он је истакао како пројекат “3Ц” представља нови позитиван примјер прекограничне сарадње Црне Горе, Албаније и Италије, подсјећајући како његова укупна вриједност износи више од четири милиона еура. Изузев старог затвора у Котору, у оквиру пројекта биће обновљена зграда Киностудија у Тирани, у истом ће граду бити успостављен и Умјетнички парк, док ће у Италији бити реконструисан Трг Гамзи у Пуљи, а Регија Молизе набавиће опрему потребну за промоцију тамошње културне баштине.

MKUИвана Глишевић Ђуровић подсјетила је да је пројакт 3Ц подржан кроз тематски позив трилатералног програма прекограничне сарадње за Италију, Албанију и Црну Гору, те да управо тематски пројекти, због свог обима и конкретних резултата који ће се кроз њих остварити, представљају највећу иновацију овог трилатералног програма у односу на осталих осам програма европске територијалне сарадње у којима Црна Гора учествује у раздобљу 2014-2020. Нагласила је да пројекти у којима су црногорске институције главни партнери – као што је случај с пројектом 3Ц – представљају посебну одговорност, али и пружају додатне могућности нашим институцијама у погледу размјене драгоцјених знања и искустава с европским партнерима и унапређењу капацитета како у управљању средствима, тако и у усвајању европских стандарда у различитим областима. 

Пројекат 3Ц подржан је у оквиру прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора, а има за циљ унапријеђење сарадње релевантних актера у програмском подручију, кроз успостављање иновативних културних и креативних центара са резиденцијалним умјетничким програмима и формирање заједничких прекограничних мрежа сарадње. Пројекат ће допринијети повезивању сектора културе у пројектним територијама и то кроз размјену информација, знања, искустава и креативних потенцијала. Резултати пројекта односе се на успостављање резиденцијалних умјетничких програма, отварање три мултифункционална културна центра у Црној Гори, Италији и Албанији и успостављање регионалне мреже предузетника у култури, са циљем развоја креативних индустрија. Поред Министарства културе које је главни партнер у реализацији пројекта, пројектни партнери су Министарство економије Црне Горе, Министарство културе Републике Албаније, Институт за заштиту споменика културе “Гани Стразимири”, Албанија, Регија Пуља - Одјељење за туризам, економију, културу и територијални развој, Италија, Регија Молизе, Италија и Фондација културе, Молизе. Придружени партнери су Национални центар за кинематографију, Албанија и Фондација Грамсци, Пуља, Италија.

Фото: Флицкр
Видео: Yоутубе

Министарство културе 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?