Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Влада неће мијењати стамбену политику којом рјешава и стамбена питања запослених у просвјети, здравству, полицији, војсци као и пензионера и социјалних категорија

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је да Влада неће мијењати стамбену политику која постоји деценијама и захваљујући којој се рјешавају стамбена питања не само јавних функционера већ и службеника и намјештеника у просвјети, здравству, војсци, полицији као и пензионера и социјално угрожених категорија.

„Што се тиче државних функционера – они су по Закону обавезни да своју имовину пријављују Агенцији за спрјечавање корупције и ти су подаци јавни и доступни и заинтересованој јавности и државним институцијама. Према томе, ако је неко стекао имовину незаконито посебно на основу државног новца одговараће за то. Што се тиче наше стамбене политике, она није измишљена, она није од јуче. Ова политика постоји у Црној Гори већ деценијама, то није само политика ове Владе. Држава Црна Гора на овакав начин рјешава стамбена питања запослених у државној администрацији па и функционера већ деценијама и у складу са прописима који су донијети. Ти прописи нијесу оспорени и они су на снази, није их дефинисала ова Влада, него их је донијела нека друга и ми их примјењујемо. Дакле, Влада је највећи послодавац у земљи. Влада има у својој надлежности преко 40 хиљада државних службеника који нијесу штеточине државе, него људи који доприносе овој држави. Ти службеници раде на оваквим пројектима. Да ли је проблем да сјутра неко из Дирекције јавних радова добије стан, неки помоћник, ова инвестиција од четири милиона и 700 хиљада еура или градња аутопута од 800 милиона еура или градња друге инфраструктуре или што ти службеници обезбијеђују да се буџет пуни како је то Законом прописано, да се пензије и зараде и социјале исплаћују како је то Законом прописано. То раде ти људи, то не раде они који бојкотоју Парламент, то не раде они који штрајкују и опонирају овој Влади и власти. Ти који бојкотују примају плату од ове државе, коју обезбјеђују ови службеници у чије џепове и станове вирите. Израчунајте колико су новца узели за три године не долазећи на посао, него окупљајући се на тачкама гдје држава ради на развоју. Нијесте нас уплашили са тим, ово је политичка манипулација и овим питањем. Ја док сам на челу Владе стамбена политика ће бити промовисана као кључна политика подстицаја државној администрацији да ради у интересу државе. Ко је нешто урадио и стекао незаконито, ту је Тужилаштво, судство и нека се са тим бави“ – рекао је премијер одговарајући у Голубовцима на питања новинара.

Предсједник Марковић је подсјетио на политику рјешавања стамбених питања социјално угрожених категорија као и запослених у просвјети, здравсву, војсци, полицији и др. дјелатностима као и на градњу станова за пензионере.

„Сјећате ли се да сам у Скупштини рекао колико је станова добила Полиција, колико је станова добило љекара, колико је станова добило учитеља и просвјетних радника, колико је станова добило запослених у Војсци Црне Горе. Бавите се тим и објавите те податке мало, или што је уважена новинарка Јовановиће ме питала, објавите колико је до сада додијељено станова социјалним случајевима у општинама и на државном нивоу по посебним програмима, објавите колико је дато станова пензионерима, колико је Влада... Ја нијесам компјутер, постоје подаци. Влада сваке године издваја у пензиони фонд за изградњу станова за пензионере. Имали сте прилике да присуствујете отварању и усељењу неких тих зграда. Дакле, немојте да будете сконцентрисани само на једно због вашег циља, будите објективни, а немојте штедјети Владу. Само будите објективни“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Одговарајући на питање да ли је Влада јучерашњом одлуком о концесијама на двије мале хидроелектране промијенила најављену политику рекао да то није случај. „То су уговори који су на снази, који нијесу спорни у складу са законом. То су двије концесије минихидроелектрана испод једног мегавата, мислим да су неђе испод 800 и 900 киловата. Такви објекти практично се и не примјећују и простору и не производе никакве озбиљније интервенције или угржавања простора па чак и водотока“ – рекао је премијер.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?