Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе подржава иницијативу о подизању споменика краљици Јелени у Подгорици

Објављено: 07.09.2019. 20:25 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе Александар Богдановић примио је данас принца Емануела Филиберта Савојског, који борави у посјети Црној Гори.

Током разговора, више ријечи било је о темама из области културе, могућностима сарадње, али и заједничког рада у циљу даље афирмације дјела краљице Јелене Савојске.

Изузетни односи које традиционално баштине Црна Гора и Италија, бројни историјски моменти, међу којима је посебно упечатљив био онај између краљевских династија - како су истакли данашњи саговорници - добра су основа за сарадњу у предстојећем времену, која на плану културе има посебан потенцијал.

Министар Богдановић информисао је госта о актуелним заједничким активностима Црне Горе и Италије, истичући притом и како је за сљедећу годину планирана организација изложбе посвећене црногорској принцези и италијанској краљици Јелени од Савоје. Уз то, говорено је и о активностима Министарства културе поводом обиљежавања 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Италије.

Данашњи саговорници разматрали су и иницијативу о подизању споменика краљици Јелени у Подгорици. Министар Богдановић казао је како Министарство културе у потпуности подржава ту идеју, с обзиром на чињеницу да је краљица Јелена и у Црној Гори и у Италији остала упамћена по бројним доброчинствима и да тиме заузима посебно мјесто у историји обје државе.

Разговарано је и о могућностима сарадње и умјетничке размјене између двије државе. Министар Богдановић упознао је принца Емануела са тиме да је у току више програма размјене посредством ИПА пројеката, али да ће праве могућности за то бити створене успостављањем регионалних креативних хабова у више црногорских градова – гдје ће, уз остало, бити опредијељен простор и за резиденцијалну умјетност.

Принц Емануел казао је како му је драго што је у Црној Гори наишао на низ конструктивних разговора, те да је култура дјелокруг за који је, као писац, посебно заинтересован. У том контексту, он је посебно акцентовао чињеницу да су италијански умјетници активно ангажовани у циљу подршке црногорској култури и стваралаштву.

Он је исказао посебну захвалност на иницијативама које се тичу краљице Јелене, истичући како италијански народ посебно цијени њену историјску улогу и бројна доброчинства. Принц Емануел нагласио је да је спреман да подржи сваки заједнички пројекат, те да ће се убудуће радо враћати Црној Гори.

Током данашњег сусрета, више ријечи било је и о новим програмима у црногорској култури, попут креативних индустрија и све интензивнијих активности у циљу развоја кинематографије.

Принц Емануел посебно интересовање исказао је за област кинематографије, наводећи како повољности које држава нуди у случају копродукцијских пројеката, али и изузетне локације у свим дјеловима Црне Горе, јесу снажан подстицај - те како вјерује да ће и италијански кинематографи у будућности препознати ту прилику.



МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?