Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Званично отворен 52. Међународни предузетнички сајам (МОС) у Цељу

Објављено: 10.09.2019. 20:32 Аутор: Министарство економије
Међународни сајам предузетништва – МОС одржава се 52. пут у Цељу-Словенија, од 10. до 15. септембра 2019. године. Црна Гора је земља партнер ове веома значајне манифестације која окупља више од 1.500 излагача из 34 државе, те привлачи преко 100.000 посјетилаца.

Четрдесет црногорских излагача – из области пољопривреде и прехрамбене индустрије, туризма, енергетике, металопрераде, саобраћаја и других дјелатности, као и институције, представљају производе и услуге на заједничком изложбеном простору површине 525 квадрата.

Њихов наступ организовала је Привредна комора Црне Горе у сарадњи са Министарством пољопривреде и руралног развоја, Министарством економије, Министарством туризма и одрживог развоја, Министарством културе, НТО и Инвестиционо-развојним фондом. Учествовање на МОС-у омогућава квалитетну презентацију производа, стицање нових пословних контаката, те квалитетније позиционирање црногорских брендова и могућност раста извоза.

Ministarstvo ekonomije
Министарка економије Драгица Секулић и предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић говорили су на отварању Сајма. Међу бројним угледним званицама, присуствовали су црногорски амбасадор у Љубљани Вујица Лазовић и почасни конзул Црне Горе у Словенији Војислав Ковач.

Министарка Секулић казала да је 52. МОС потврда дугогодишње успјешне сарадње између Црне Горе и Словеније, а првенствено привредника.

“У прилог томе говори и остварена спољно-трговинска размјена између Црне Горе и Словеније, која је на крају 2018. године износила укупно 85.067.747 еура, што је утростучени износ у односу на 2015. годину, када је износила 25.007.060 еура. Прилив СДИ од стране словеначких предузећа у Црној Гори на крају 2018. године износио је 13,084 мил еура “, казала је министарка Секулић.

Она је нагласила да је црногорска економија брзо растућа, са стопом од близу пет одсто неколико година заредом. Влада, односно Министарство економије, у сарадњи са Министарством пољопривреде и ИРФ-ом реализује велики број развојних програма. Представници привреде су ти који доносе привредни раст. Зато Влада Црне Горе посебну пажњу посвећује подстицању предузетништва и обезбјеђивању повољнијег пословног амбијента за домаће и иностране компаније. Као резултат тога, посљедњих седам година биљежи се континуиран раст броја микро, малих и средњих предузећа те запослених у њима. У 2018. години регистровано 59,03% више предузећа у односу на 2011. годину, док је укупан број запослених повећан за 30,54%.

Секулић је рекла да се посебна пажња посвећује међуниституционалној сарадњи и усвајању примјера добре праксе Републике Словеније, али и партнерствима црногорских и словеначких предузећа, наводи министарка. У оквиру пројектних активности Европске мреже предузетништва, којом координира Министарство економије, сарађује се са партнерима ЕЕН Словенија, нарочито са координатором словеначког конзорцијума, Институтом Јозеф Стефан из Љубљане. Такође, ту су и Привредна и Занатска Комора Словеније, Развојна Агенција Марибор, СПИРИТ Словенија из Копра и друге. 

Министарка је навела да се дугогодишња партнерска сарадња реализује кроз помоћ у тражењу партнера црногорским предузећима за аплицирање на неком од пројеката из ЕУ фондова; промоцији црногорских предузећа; активно учествовање на међународним билатералним пословним сусретима које организују ЕЕН партнери; као и размјени информација и искуства на пољу интернационализације.

“Дубоко сам увјерена да ће привредници на овогодишњем сајму и пословном форуму успоставити нове контакте и интензивирати досадашњу већ успјешну сарадњу, као и да ћемо у наредним годинама биљежити њен раст “, закључила је Секулић.

Предсједник Привредне коморе   Властимир Голубовић је истакао да је циљ црногорског наступа, као земље партнера, унапређење међукомпанијске, па тиме и укупне економске сарадње.

“Нема сумње да за унапређење те сарадње наше пословне заједнице имају основу у одличним међудржавним и политичким односима”, сматра Голубовић.

Он је казао да  су неке од најпродуктивнијих и најбоље оцијењених инвестиција у Црној Гори потекле баш са словеначког тржишта, а да вјерује да ће их у периоду пред нама бити још, посебно у областима пољопривреде, енергетике и туризма .

Нагласио је да су црногорске компаније из пољопривредно-прехрамбеног сектора у посљедњој деценији значајно модернизовале производњу, усаглашавајући је са захтјевима високих стандарда квалитета, те, захваљујући томе, пронашле мјесто на међународном тржишту, а неке добиле и европски број.

“Произвођачи из Црне Горе су спремни да задобију повјерење потрошача у Словенији и понуде им робе произведене у складу са европским стандардима, за које са поносом можемо да кажемо да су „Маде ин Монтенегро“ – саопштио је Голубовић.

Ministarstvo ekonomije

Приликом отварања МОС-а говорили су извршни директор цељског сајма Роберт Оторепец, градоначелник Цеља Бојан Шрот, предсједник Занатске коморе Бранко Мех, предсједник Привредне коморе Словеније Боштјан Горјуп. Министар за економски развој и технологију Здравко Почивалшек истакао је преко видео линка да Словенија биљежи одличне економске показатеље, међу којима су раст БДП 2,6 одсто, те повећање броја предузећа и запослености. Снага економије су микро предузећа која чине 86 одсто укупног броја. Министар заштите животне средине и просторног планирања Симон Зајц нагласио је да је Словенија међу првим земљама по примјени циркуларне економије, коју одликује мања потрошња енергије и употреба секундарних сировина.

Свечано је отворен и црногорски штанд уз богат културно-умјетнички програм. Врпцу су пресјекли црногорска министарка економије Драгица Секулић, словеначки министар заштите животне средине и просторног планирања Симон Зајц и представница Управе сајма Нина Ерменц. Потпредсједник Привредне коморе Иван Савељић казао је овом приликом да вјерује да ће црногорски штанд бити мјесто окупљања привредника не само из региона већ и шире.
Ministarstvo ekonomije

“Овим штандом смо успјели да прикажемо оно што Црна Гора може да може да понуди у овом привредном тренутку, са нагласком на предузетништво, у складу са природом сајма “, казао је Савељић.

Упоредо са Сајмом, одржаће се Дани Црне Горе у Љубљани, у оквиру којих ће бити организован пословни форум са словеначким привредницима, као и богат културно-умјетнички програм.















МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ 
ПРИВРЕДНА КОМОРА ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?