Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Значајно унапријеђена заштита безбједности новинара, али се мора утврдити и одговорност за пропусте у неријешеним случајевима

Објављено: 10.09.2019. 22:32 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Црногорске институције су данас неспорно много способније да истраже и санкционишу случајеве насиља над новинарима, али је неопходно учинити све да се и неријешени случајеви из ранијих година у потпуности расвијетле, нагласио је потпредсједник Владе Зоран Пажин говорећи на округлом столу о тему „Слобода медија и медијски амбијент у Црној Гори“ који је данас организовао скупштински Одбор за европске интеграције.

Потпредсједник Пажин је подсјетио да се политичка посвећеност Владе заштити и унапређењу медијских слобода огледа кроз конкретну финансијску подршку независним приватним медијима и јавном сервису, актуелну реформу медијског законодавства по највишим европским стандардима и стварање амбијента са нултом толеранцијом према насиљу над новинарима.

Говорећи о сарадњи Владе и Комисије за истраживање напада на новинаре, потпредсједник је оцијенио да је ова сарадња у мандату актуелне Владе значајно унапријеђена и да су по упутствима Владе надлежне институције активно поступале по свим закључцима и препорукама Комисије. Нагласио је, међутим, да је неопходно још активније радити на пуном истраживању неријешених случајева напада на новинаре, укључујући и утврђивање одговорности државних службеника који су поступали у тим случајевима.

„Дошло је вријеме да отворимо снажно питање одговорности оних који поступају у овим предметима. Ми смо исцрпили механизме који су нам стајали на располагању да унаприједимо сарадњу између Комисије и Владе и мислим да имамо консензус да смо у томе успјели,“ рекао је потпредсједник.

Саопштио је да је Влада свјесна да су неки предмети могли бити урађени боље, прецизирајући да прије свега мисли на случај убиства главног и одговорног уредника Дана Душка Јовановића и предмет Туфика Софтића. „Евидентно је да су ту постојале слабости у систему и да су постојали недостаци у поступању. Вријеме је да имамо одговор да ли је то резултат објективних слабости или резултат субјективних пропуста. Ако је то резултат субјективних пропуста морамо да знамо која су то слаба мјеста у систему и да видимо има ли мјеста за нечију одговорност.“

Потпредсједник Пажин је нагасио да, уколико је разлог учињених пропуста недовољна професионалност, нестручни људи морају бити уклоњени из службе. „Али ако се ради о лошој намјери, то је много захтјевније за утврђивање чињеница и за то су потребни докази,“ навео је потпредсједник, указујући на отежавајућу околност да одређене одговорне особе више нијесу на позицијама на којима су пропусти учињени.

Нагласио је да је за утврђивање кривичне одговорности за пропусте поступајућих службеника у одређеним случајевима напада на новинаре неопходно прикупити адекватне чињенице и доказе и додао: „Ако буде тих чињеница, ако се у наставку нашег свестраног интересовања за ове предмете дође до тих чињеница, без зазора ће свако бити процесуиран на кога чињенице буду указивале“.

Потпредсједник Пажин је закључио констатацијом да је данашњи округли сто, којем су присуствовали посланици из власти и опозиције, као и представници државних институција, медијске заједнице и цивилног сектора, доказ да је у Скупштини Црне Горе могућ конструктиван дијалог и о веома тешким темама које оптерећују црногорско друштво.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?