Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бизнис форум прилика за побољшање и унапређење сарадње

Објављено: 11.09.2019. 20:58 Аутор: Министарство економије
Ministarstvo ekonomije

“Словенци су наши политички и економски пријатељи. Наша земља баштини отвореност, без баријера за проток роба и има пуно повјерење у словеначке производе и услуге које одликује препознатљив квалитет” , казала је министарка економије Драгица Секулић данас на Бизнис форуму који се одржао у Љубљани у оквиру Дана Црне Горе у Словенији а у вријеме 52. Међународног сајма предузетништва у Цељу (МОС).

У пленарном дијелу говорили суминистрарка економије Драгица Секулић, предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић  и генерална директорица Господарске зборнице Словеније мр Соња Шмуц.

Секулић је казала да је Словенија наш економски партнер по ком се треба равнати, јер не гради амбијент на популизму, већ на примјени европских стандарда. 

Ministarstvo ekonomije“На словеначке институције се можемо угледати како да помогнемо привреди да спремно дочека конкуретно европско окружење “ , рекла је министарка.

Она је истакла приоритетне гране развоја црногорске економије, посебно туризам, пољопривреду и енергетику. Говорећи о туризму, навела је свјетске бреднове који послују у нашој држави, као што су Хилтон, Фалкенстеинер, Ритз, Оне анд Онлy.

“Морамо радити на томе да се пољопривреда интензивније развија, како би одговорила све брже растућим потребама туристичке привреде”, саопштила је министарка.

Према њеним ријечима, енергетски кабл према Италији подстакао је значајне инвестиције у производне енергетске погоне у том сектору, међу којима се посебно истичу соларне и вјетроелектране.

-“То је показатељ да, уколико направите квалитетну инфраструктуру и обезбиједите фер тржишне услове, не морате бринути, јер ће инвестиције саме доћи “, нагласила је она.

Секулић сматра да ће аутопут Бар-Бољаре допринијети бољој повезаности барске луке са Србијом, што ће, између осталог, мотивисати инвеститоре да у нашој држави граде индустријске капацитете.

Оцијенила је да ће Сајам предузетништва у Цељу дати допринос да се подстакну инвестиције из Словеније у Црну Гору и обрнуто.

“Наше компаније су довољно нарасле да могу бити конкурентне у Словенији”, закључила је министарка економије и позвала привреднике да посјете црногорски штанд на МОС-у у Цељу.

Предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић је оцијенио да ће пословни форум допринијети јачању економске сарадње двије државе. Истакао је Словенију као активног промотера проширења Европске уније на земље Западног Балкана и исказао захвалност јер та земља вреднује допринос Црне Горе регионалној стабилности и сарадњи.

“Црна Гора користи искуства Словеније у развоју модерне државе чије су структурне и економске реформе допринијеле њеној конкурентности на европском тржишту. С обзиром на то да је наша земља однедавно дио НАТО савеза, словеначко искуство може бити путоказ за црногорске привреднике како да остваре бенефите које даје чланство у овој алијанси” казао је Голубовић.

Изразио је увјерење да ће привредници искористити пословни форум да разговарају о конкретним пројектима како би се у функцију ставили неискоришћени потенцијали за привредну сарадњу.

“ Вјерујем да смо досадашњим резултатима у регионалном повезивању и континуираном сарадњом са Господарском зборницом Словеније, отворили врата за амбициозније заједничке пословне планове и јачање веза привредника наше двије земље “, закључио је предсједник црногорске Коморе.

Генерална директорица Господарске зборнице Словеније мр Соња Шмуц акценат је ставила на веома добре резултате које посљедњих година постиже њихова економија, међу којима су раст од четири одсто у 2018 (три одсто је пројекција за 2019.), задуженост испод просјека ЕУ, док је привреда остварила више од 100 милијарди еура прихода. Куповна моћ становништва је на 83 одсто просјека ЕУ, а запосленост је сада рекордна.

Она је изразила очекивање да ће црногорска привредна делегација И излагачи на Сајму у Цељу из Словеније отићи са склопљеним пословним партнерствима и новим пријатељствима.

Презентације економија и инвестиционих потенцијала двије државе имали су потпредсједник Привредне коморе Црне Горе Иван Савељић и мр Хелена Сцхламбергер, представница словеначке Јавне агенције Спирит, док је о решавању спорова и арбитража у међународном пословању говорио мр Марко Ђиновић, генерални секретар Сталне арбитраже при Господарској зборници Словеније.

Форум је окончан билатералним разговорима привредника двије земље о могућностима успостављања партнерстава на конкретним пословима.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
ПРИВРЕДНА КОМОРА






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?