Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић – Пабрикс: Интезивирање сарадње кроз НАТО и будуће заједничке обуке војника

Објављено: 12.09.2019. 19:51 Аутор: мод
Министар одбране мр Предраг Бошковић састао се са министром одбране Републике Летоније, Артисом Пабриксом, у оквиру званичне посјете летонске делегације Министарству одбране Црне Горе.

mod

Бошковић је нагласио важност билатералне одбрамбене сарадње двије земље и истакао спремност Црне Горе за њено интензивирање и дефинисање заједничких одбрамбених пројеката. Исказао је отвореност за унапрјеђење сарадње у областима од обостраног интереса и указао на значај заједничког доприноса земаља савезница колективном систему безбједности. С тим у вези, министар Бошковић информисао је саговорника о активном учешћу Црне Горе у међународним мисијама, о приоритетима у даљој реформи одбрамбеног система, као и о модернизацији постојећих капацитета војске. 

Министар Бошковић нагласио је значај упућивања припадника Војске Црне Горе у еФП мисију (Ојачано присуство НАТО на Истоку) и истакао да је на тај начин показана спремност Црне Горе за јачање билатералних односа двије земље, као и спремност за допринос колективном систему безбједности. Учествујући у свеукупним напорима Алијансе у јачању глобалног мира и стабилности, Црна Гора показује да је поуздан партнер и да тежи очувању стабилности и сигурности у Европи и шире. 

mod

'Наши војници имају могућност обуке и вјежбања у једном заиста опремљеном кампу какав је у Летонији, гдје могу да стичу значајна искуства, а касније и да искуства преносе на своје колеге. Ми ћемо наставити да присуствујемо у Ојачаном присуству НАТО-а на Истоку у Летонији и да заједнички подижемо способности и квалитете наших војски и индивидуално сваког појединца', казао је Бошковић. 

Министар Пабрикс је поручио да је Црна Гора остварила значајне резултате, наводећи важност њене активне улоге у промовисању евроатлантских вриједности на Западном Балкану и очувању глобалне безбједности. Истакао и значај сарадње двије земље, како на билатералном тако и на мултилатералном нивоу, наводећи да се сарадњом два министарства унапрјеђују одбрамбене способности и капацитети, а тиме се пружа допринос и колективним способностима Алијансе за суочавање са безбједносним изазовима данашњице.

'Упркос чињеници да ми долазимо из сјеверне, а Ви из јужне Европе, имамо бројне сличности. Једна од њих је одлучност и знање како желимо да градимо наше државе у будућности и гдје желимо да видимо наше земље', казао је Пабрикс.

Пабрикс је истакао и да су црногорски војници који су у мисији у тој земљи дипломате на дневном нивоу, јер учествују у разним јавним догађајима, поред тога што су дио војних вјежби, које се спроводе готово сваког мјесеца. 

mod

'Имамо један од највећих војних полигона у региону и намјеравамо да изградимо нове за војне вјежбе, јер је то потребно у најмање двије сврхе. Знати како да одбраните своју државу и такође, да тренирате са другима. Дајемо могућност црногорским војницима да користе нашу земљу за разне врсте тренинга и ја вјерујем да ће доћи вријеме када ћете имати добре полигоне, гдје ће наши војници моћи да долазе и тренирају, јер ми немамо планине, а потребне су нам те заједничке способности', додао је Пабрикс. 

Пабрикс је упутио позив црногорском Министарству одбране и Војсци Црне Горе да могу користити капацитете Балтичког одбрамбеног колеџа, као и НАТО Центра изврсности за стратешко комуницирање који се налази у Риги.

'Сви знамо да наши становници живе у времену лажних вијести, тако да је веома тешко утврдити шта је истина, а шта је лаж. Знамо такође, да постоје одређене земље које користе медије као средство за пропаганду, а не за оно што би медији требало да буду. Како би то схватили потребно је помоћи. То је оно што ради Нато у Центру изврсности и ту такође надамо се да можемо више сарађивати.'

Министри су се сагласили да ће обје земље наставити да подржавају напоре Алијансе за очување мира и стабилности и да обнова и уједињење заједничких вриједности представљају пут ка пројектовању дугорочне стабилности.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?