Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

“Дани Црне Горе у Словенији”: Представљени инвестициони потенцијали у култури

Објављено: 12.09.2019. 16:33 Аутор: Министарство културе
MKUТекућа седмица у Љубљани и Цељу протиче у знаку “Дана Црне Горе у Словенији”, у оквиру којих Министарство културе организује низ различитих програма.

Словеначка публика тако ће вечерас и сјутра присуствовати комадима црногорске независне театарске продукције, те концерту хип хоп састава “Wхо Сее” у Љубљани. Уз то, на Пословном сајму у Цељу уприличена је презентација програма “Креативна Црна Гора”.

Управо два пројекта из програма “Креативна Црна Гора”, како је јуче саопштено, добила су престижне награде “Биг СЕЕ”, и то у конкуренцији бројних идеја из области креативних индустрија из 19 држава.

Поред тога, раније током дана, Министарство културе и Завод за издаваштво “Белетрина” потписали су уговор о двојезичној верзији “Горског вијенца”, чиме ће 2021. године из штампе изаћи четврто издање дјела Петра ИИ Петровића Његоша на словеначком језику. 

У Љубљани је вечерас, у организацији Амбасаде Црне Горе и Привредне коморе Црне Горе, уприличен и пријем којем су присуствовале бројне званице, а на којем се поред амбасадора Црне Горе у Словенији Вујице Лазовића, предсједника Привредне коморе Црне Горе Властимира Голубовића и министарке економије Драгице Секулић, обратио и министар културе Александар Богдановић.

MKUМинистарство културе Црне Горе ове је године почело озбиљан рад на пољу креативних индустрија, а у којој је мјери то до сада било продуктивно - говоре и два значајна признања која су наши пројекти добили управо у Љубљани, у оквиру престижне Биг СЕЕ аwард конференције - нагласио је он.

Како је казао министар Богдановић, све је више простора за сарадњу двије државе у области културе.

Ових дана публици у Словенији представљамо и два комада независне црногорске театарске продукције, као и наш најпознатији МТВ награђивани хип хоп састав - “Wхо Сее”, чиме јасно поручујемо да је Црна Гора данас у све већој мјери окренута независној и алтернативној сцени, можда баш онако како је то својевремено почињала и Словенија. Из тог разлога, Словенија за нас јесте и добар примјер, када говоримо о култури - али, чврсто вјерујем, и држава са којом можемо остварити размјену на бројним пољима културе и умјетности. Чињеница је да црногорски ствараоци, попут оних из области театра и архитектуре, данас јесу присутни на словеначкој сцени, да и словеначки аутори неријетко доприносе културној сцени Црне Горе, али сигуран сам да наша сарадња може бити још садржајнија - и да њени носиоци могу да буду управо институције из наше двије државе - истакао је Министар.

Фото: Линк

Видео: Yоутубе
     
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?