Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе подржала успостављање нових центара изврсности

Објављено: 12.09.2019. 20:35 Аутор: Министарство науке
Данас је Влада Црне Горе усвојила Информацију о подршци успостављању нових центара изврсности у којој су представљени резултати новог конкурса спроведеног ове године. Главни резултат новог конкурса су два врло квалитетна предлога, са којима ће Министарство науке ући у преговоре о финансирању. Укупна вриједност ова два пројекта је око 2.5 милиона еура од чега је суфинансирање из буџета 1.8 милиона еура за три године.

Ministarstvo nauke

Прворангирани центар је из области науке о храни под називом: Центар изврсности за дигитализацију у области безбједности хране и аутентичности прехрамбених производа – ФоодХуб, руководилац: проф. др Александра Мартиновић, носилац: Универзитет Доња Горица са бројним партнерима из земље и иностранства.

Другорангирани центрар односи се на истраживања у биомедицини. Руководилац је др Вјерослава Славић, носилац је: Институт „Др Симо Милошевић“ Игало (са планом оснивања новог правног лица) и такође бројним партнерима из Црне Горе и иностранства.

На конкурс који је био отворен 6 мјесеци, стигло је 7 пријава. Пријаве су прво упућене на међународну евалуацију гдје је главни фокус био на оцјени научног потенцијала пројеката. У евалуацију је било укључено 14 оцјењивача из Мексика, САД, Грчке (2), Италије (2), Словеније (3), Пољске, Турске, Хрватске, Шпаније и Белгије. За другу фазу евалуације Министарство науке је именовало комисију од 3 међународна експерта (из Србије, Хрватске и Француске), чији је задатак био да прегледају све пријаве, евалуације из прве фазе, обаве интервјуе са тимовима и припреме извјештаје о пројектима као и да предложе ранг листу. Савјет за научноистраживачку дјелатност, на сједници од 5. септембра 2019. године, је прихватио ранг листу и предложио Министарству науке да додијели статус центра изврсности за два прворангирана пројекта.

Министарка Дамјановић је подсјетила на недавно усвојену Стратегију паметне специјализације, гдје су центри изврсности важни инструменти њене имплементације и један од услова конкурса је био повезаност теме истраживања са приоритетима ове стратегије.

Основне карактеристике овог инструмента подршке нашег Министарства су:

- креирање снажних језгара научног и иновационог екосистема, окупљање истраживача и стручњака који се фокусирају на истраживања у пуном интензитету, запошљавање и стипендирање младих истраживача

- креирање или значајно унапређење производа или услуга за прецизно дефинисану привредну грану, који могу помоћи постојећим привредним друштвима у Црној Гори да побољшају своју међународну конкурентност интеграцијом напредних знања, технологија и иновација у традиционалне секторе привреде.

- успостављање међународне сарадње која представља веома значајан фактор у дјеловању центара јер они треба да буду чворишта путем којих се ефикасније повезујемо са Европом и свијетом.

Министарка Дамјановић је честитала тимовима оба најбоље рангирана пројекта на изузетно квалитетно припремљеним пријавама али и похвалила остале приједлоге који су путем овог конкурса показали да у нашој заједници постоји пуно квалитетних идеја, да су људи вољни да раде на спровођењу комплексних програма који могу донијети видљив бољитак у нашем друштву а посебно привреди, уз очевкивање да ће преговори са два прворангирана тима бити успјешно окончани до краја ове године када ће поцети њихова реализација.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?