Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на крају Самита В4-ЗБ у Прагу: Сјајан састанак, Вишеградска група подржава политику проширења ЕУ и заступаће тај став у европским институцијама у Бриселу

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је да је Самит премијера Вишеградске четворке и држава Западног Балкана, који је данас организован у Прагу, био успјешан, да је главна тема била политика проширења Европске уније те да Чешка Република, Словачка, Пољска и Мађарска у потпуности подржавају политику проширења Европске уније и да ће ту политику заступати у Европској комисији.

„Имали смо сјајан састанак. Дијалог се одвија у оквиру иницијативе Вишеградске четворке и чешког предсједавања у вези са дијалогом са Западним Балканом који се тиче прије свега политике проширења али и других питања као што су енергетика, инфраструктурна повезаност, климатске промјене и миграције. Најважнији закључак данашњег разговора који је резултирао и сагласношћу о заједничкој декларацији да би политика проширења требало да буде стратешка политика Европске уније која мора бити неупитна и кредибилна и да ће Вишеградска четворка свим својим политичким потенцијалом настојати да такав приступ и обезбиједи на нивоу Европске комисије“ – рекао је предсједник Марковић новинарима након састанка.

Премијер је рекао да је Црна Гора охрабрена избором нове Европске комисије као и предлогом да комесар за проширење буде из Мађарске будући да наша земља са Мађарском има развијене билатералне односе и због тога што нас је Мађарска подржавала у процесу интеграције у НАТО и подржава нас у процесу интеграције у Европску унију.

„Дакле, разговор је био веома садржајан, веома конкретан, обухватио је и шансе и прилике, али и изазове. Најважније је да вјерујемо да ће политика проширења бити жива и кредибилна, а да ми, прије свега земље кандидати, морамо да радимо и испоставимо резултат како би њихова аргументација односно њихов приступ био оснажен“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић новинарима у Прагу по окончању Самита В4-ЗБ.

Вишеградска четворка је на Самиту усвојила Заједничку изјаву о Западном Балкану у којој су „поновили своју недвосмислену подршку придруживању земаља Западног Балкана Европској унији и чврсто увјерење да поновно уједињење Европе не може бити потпуно без њиховог придруживања ЕУ“, „истакли да политика проширења ЕУ пружа непроцјењив алат за постизање сигурности, стабилности и просперитета на Западном Балкану; према томе, вјеродостојна политика проширења такође представља стратешко улагање у сигурност, стабилност и просперитет ЕУ“ и „нагласили да приступање јесте и остаје процес заснован на заслугама, потпуно зависан од постигнутог циљаног напретка“.

Вишеградска четворка је у „Заједничкој изјави изразила и очекивања, у складу са Стратегијом Европске комисије за Западни Балкан из фебруара 2018. године, да ц́е текуц́и преговори о придруживању са Србијом и Црном Гором бити убрзани током мандата нове Комисије у складу са напретком обје државе и да ц́е реформски процеси у Босни и Херцеговини и Косову у наредном периоду ојачати изгледе за чланство у ЕУ у Региону“ те „истакли одлучност земаља Вишеградске групе да наставе да подржавају широку регионалну сарадњу, добросусједске односе и помирење на Западном Балкану и путем грантова Међународног Вишеградског фонда (Вишеград + грантови), програма стипендирања или подршком Фонду за Западни Балкан“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?