Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Нулта толеранција према насиљу над новинарима најважни услов медијских слобода

Објављено: 13.09.2019. 02:55 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Црногорско друштво и остала друштва Западног Балкана дугују својим медијима много више од слободе новинара да изјештавају о било којој теми, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на пријему за учеснике конференције Медијски дани ЕУ-Западни Балкан.

Потпредсједник је оцијенио да за пуну афирмацију медијских слобода мора најприје постојати амбијент нулте толеранције према насиљу над новинарима, а затим и пристојан социо-економски положај новинара и поштена тржишна утакмица у медијској индустрији.

Нагласио је да Црна Гора чини озбиљне напоре да обезбиједи највећи степен безбједности новинара. “Остварили смо значајан напредак у овом смислу. Данас су наше институције много способније да спријече, истраже и казне било који облик насиља над новинарима. Ово се може видјети из недавних истрага, оптужница и осуђујућих пресуда против одговорних за насиље над новинарима.” Додао је, такође, да црногорске институције сарађују са медијском заједницом и цивилним друштвом на истраживању неријешених случајева насиља над новинарима из претходног периода. „То је веома важно, не само за остварење правде за жртве, већ и да бисмо послали јасну поруку да ће држава учинити све да открије и казни одговорне за кривична дјела над новинарима“.

Потпредсједник је рекао да је Влада Црне Горе иницирала свеобухватну реформу медијских закона, у циљу даљег унапређења законодавног амбијента за слободне и професионалне медије. „Сарађујемо са представницима медија, цивилног друштва и академске заједнице, ослањајући се на експертизу међународних партнера, како бисмо уврстили у наше законодавство највише европске стандарде слободе и професионализма у медијима“, појаснио је потпредсједник.

Најзад, додао је, кроз нове медијске законе, Влада настоји да уведе фонд за подршку медијском плурализму и саморегулацији, али и да унаприједи транспарентност свих облика јавног финансирања независних медија.

Потпредсједник Пажин је подсјетио да су се грађани Западног Балкана увјерили кроз историју да медији имају моћ да обликују и штите друштвене вриједности, али такође и моћ да подстичу на мржњу и деструкцију.

„Због тога, слободни медији имају и велику одговорност, да увјек имају на уму јавни интерес када информишу, образују и забављају наше грађане. Ово једино може бити постигнуто кроз строго поштовање етичких и професионалних стандарда новинарства, пристојан социо-економски положај новинара и поуздану заштиту њиховог професионалног и моралног интегритета“, нагласио је.

Оцијенио је да је конференција Медијски дани ЕУ-Западни Балкан, која се ове године први пут одржава у Црној Гори, добра прилика за разговор о моделима регионалне сарадње који би довели до унапређења слободе и професионалности медија на Западном Балкану.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?