Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Споразум о узајамном признавању услуга цертификовања за електронске трансакције између влада Црне Горе и Сјеверне Македоније

Објављено: 13.09.2019. 19:30 Аутор: МЈУ

MJU  MJU

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић и министар информационог друштва и администрације Ребулике Сјеверне Македоније, Дамјан Манчевски, потписали су данас Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Сјеверне Македоније о узајамном признавању квалификованих услуга цертификовања за електронске трансакције које се пружају у Црној Гори и квалификованих услуга од повјерења које се пружају у Републици Сјеверној Македонији.

„Велико ми је задовољство што смо данас потписали Споразум о узајамном признавању услуга повјерења и електронске идентификације између Републике Сјеверне Македоније и Црне Горе. Имплементацијом овог Споразума стварају се услови да грађани и привреда наше двије државе, у што већој мјери користе нове технологије, као и да послове обављају брже, ефикасније и јефтиније, без територијалних ограничења“, казала је министарка Прибиловић.

Она је истакла да се Споразумом потврђују добросусједски билатерални односи и започиње нова етапа у нашим односима кроз прекогранично пружање услуга повјерења у електронске трансакције и електронске идентификације.

„Споразум између влада Црне Горе и Сјеверне Македоније о узајамном признавању услуга цертификовања за електронске трансакције које се пружају у Црној Гори и квалификованих услуга од повјерења које се пружају у Републици Сјеверној Македонији, припремљен је у циљу несметаног прекограничног пружања услуга, елиминисања препрека у електронском пословању, омогућавања коришћења и једнаког правног дејства квалификованих услуга цертификовања, односно квалификованих услуга од повјерења, као и електронске идентификације у обје земље“, казала је Прибиловић.

„Данас потписани Споразум ће допринијети унапређењу сарадње и развоју економских активности и убрзању процеса дигиталне трансформације између двије земље. У пракси то значи да ће електронски документи које су издале институције Сјеверне Македоније, као што су Централни регистар, царина, Управа за вођење матичних књига бити једнако признати у Црној Гори'', казао је министар Манчевски.

Он је истакао да ће се на тај начин смањити административни поступци и вријеме потребно за издавање ових докумената грађанима обје државе.

„Потписивање овог споразума, а раније и са Србијом као дијела Берлинског процеса и Акционог плана за регионални економски развој за западни Балкан - МАР, потврда је да земље у региону желе и могу заједно да раде“, истакао је Манцевски.




 МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?