Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Агенција Стандард & Поор'с потврдила стабилан изглед за Црну Гору

Објављено: 14.09.2019. 13:33 Аутор: Министарство финансија
Агенција за кредитни рејтинг “Стандард&Поорс” објавила је нови Извјештај за Црну Гору којим је потврдила досадашњи изглед наше земље, који је означен као ''стабилан'', уз задржавања оцјене Б+ / Б.

Аналитичари ове кредитне агенције потврдили су да се Црна Гора налази на добром путу развоја. 

Оцјењујући кретања у црногорској економији, Стандард & Поор'с нагласио је значајне резултате остварене у секторима туризма и енергетике, као и значајан прилив СДИ. Снажне перформансе сектора туризма подржале су реални раст скоро 5% у 2018. години, што је највећи раст који је Црна Гора забиљежила у протеклој деценији. Овакав тренд настављен је и у 2019. години с обзиром на то да за првих шест мјесеци доласци туриста биљеже раст од 20 посто у односу на исти период прошле године.

Велики допринос рејттингу дају и значајна страна улагања. Пројекције С&П су да ц́е оне просјечно износити око 10% БДП-а годишње у наредне четири године и углавном су сконцентрисане у сектору некретнина, хотелијерства и угоститељства и енергетике. У току је низ пројеката у сектору угоститељства, укључујуц́и неколико приморских љетовалишта високе категорије, као и хотеле за туристе са преференцијама у дијелу планинског туризма. 

Истовремено, представници ове кредитне агенције поздрављају завршетак неколико битних пројеката у енергетском сектору, попут реконструкције и надоградње електрана, нових капацитета за производњу електричне енергије и подводног кабла Црна Гора - Италија који ц́е омогуц́ити Црној Гори да извози струју. Како се наводи у Извјештају наведени сектори представљају основ за даљи раст црногорске економије и потенцијал за побољшање кредитног рејтинга Црне Горе.

У овој Агенцији сматрају и да је изградња ауто-пута, као јавна инвестиција, такође подстакла раст. По завршетку, Влада очекује да ауто-пут повезује обалу луке Бар и границу са Србијом, спајајући удаљене регионе и побољшавајуц́и безбједност на путу.

На крају, С&П поздравља пут Црне Горе као земље кандидата ка ЕУ, истичући значајан  потенцијал у спровођењу реформи којима се усклађује са правном тековином ЕУ, као и подршку великог дијела становништва интеграцији у ЕУ, уз то наводећи да је Црна Гора изградила релативно јак институционални оквир у регионалном контексту.


МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?