Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић са делегацијом Савјета Европе: Широка ревизија законодавства приоритет у области медија

Објављено: 13.09.2019. 23:10 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе Александар Богдановић састао се данас са представницима делегације коизвјестилаца Парламентарне Скупштине Савјета Европе за Црну Гору Ионутом Марианом Строеом, Еном Мулдером и Алексис Салансоном.

Током састанка, више ријечи било је из области медија, при чему је министар Богдановић саговорнике упознао са кључним активностима из претходног временског оквира. Уз то, више ријечи било је и о мјерама које се тичу предстојећег периода, са циљем даљег унапређења медијске дјелатности у Црној Гори.

Министар Богдановић истакао је како је у току широка ревизија медијског законодавства, како би правни оквир који третира ту област у наредном времену био још садржајнији и цјеловитији. У том погледу, како је нагласио, уз широк друштвени дијалог, ради се на приједлогу Закона о медијима, са низом нових института који се тичу оглашавања, права на исправку, регулацију коментара, финансијске подршке комерцијалним медијима и заштите извора информација.

Уз то, како је казао министар Богдановић, у току је и израда приједлога Закона о националном јавном емитеру, којим ће, прије свега, бити ојачани механизми независности Националног јавног сервиса Радио и Телевизије Црне Горе. Он је додао да је, осим наведених, у припреми и нацрт Закона о аудиовизуелним медијским услугама, чиме ће доћи и до усклађивања са Директивом 2018/1808 Европског парламента и Савјета, која се тиче пружања те врсте услуга.

Представници делегације изразили су интересовање и за област финансирања медија, при чему је министар Богдановић истакао како је трогодишњим уговором Влада Црне Горе опредијелила близу 50 милиона еура за функционисање националног јавног сервиса, али и да је државна помоћ комерцијалним медијима од 2011. до данас износила више од седам милиона еура, првенствено у погледу откупа дугова.

Министар Богдановић упознао је саговорнике и са тим да је у Скупштини Црне Горе образована Комисија за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија.

Током састанка, закључено је како активности Владе Црне Горе и заинтересованих страна у циљу унапрјеђења медијске дјелатности треба да буду интензивне и у предстојећем раздобљу, при чему је наглашено да ће Црна Гора у свим процесима из тог дјелокруга имати пуну подршку међународних партнера.

Видео: Yоутубе

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?