Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић обиљежио почетак ИИ фазе пројекта СЕЕИИСТ: Балкан више нема право да чека да савремена технолошка рјешења дођу до нас

Премијер Душко Марковић отворио је јутрос у Будви међународну конференцију поводом почетка друге фазе пројекта Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) поручивши да је Влада Црне Горе када је прије готово три године иницирала овај пројекат имала визију, да су овај научни пројекат, од којег неће имати користи само грађани Црне Горе већ и цијелог Балкана, у међувремену подржали ЦЕРН, ГСИ и Међународна агенција за атомску енергију, Европска комисија те шест премијера држава нашег региона.

„Не гајимо илузију да наше друштво самостално може дати пресудан допринос глобалном напретку. Али истовремено наша је обавеза и опредјељење да живот људи на овом простору учинимо квалитетнијим, а дужи животни вијек оних који се лијече од најтежих болести – сасвим извјесним. Црна Гора је изабрала пут активне улоге у глобалном научном и цивилизацијском напретку, не чекајући да нам се савремена и иновативна рјешења поклањају или да она нас потраже на мапи научно неразвијених држава“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе отварајући скуп.

Обраћајући се представницима влада, међународних организација, истраживачких центара, академске заједнице и бизнис сектора премијер Душко Марковић је поручио да црногорска економија већ пуну деценију биљежи стабилне стопе раста, те да развој науке уз развој земље треба да прати и раст квалитета живота.

„А даљи друштвени и економски развој не може се заснивати на већ примијењеним знањима. Због тога желим да поручим да ћемо започети разговоре на тему повећања зарада у здравству, али и у просвјети. Издвајања за науку морају пратити и већа издвајања за оне који воде бригу о животима наших грађана, као и онима који образују нашу дјецу и младе. Без њихове улоге, пруженог знања и енергије, ни научна достигнућа неће имати свој пуни домет“ – поручио је премијер Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је оцијенио да су нашој земљи потребни пројекти научног истраживања који путем преноса технологија и међународне сарадње, доносе нова знања, боље методе рада и бољу перспективу за рад и живот.

„Балкан више нема право да чека да савремена технолошка рјешења дођу до нас. Младе и образоване људе неће овдје задржати само веће плате, бољи путеви или нада у бољу будућност. Требају нам активна језгра научно-истраживачке мисли, нова знања и кредибилни међународни партнери“ – рекао је у Будви отварајући међународну конференцију поводом почетка друге фазе пројекта Међународног института за одрживе технологије предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?