Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Меморандум о оснивању Музеја полиције: Афирмација очувања традиције полицијске службе

Објављено: 18.09.2019. 23:28 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе Александар Богдановић, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и директорица Народног музеја Црне Горе Анастазија Мирановић потписали су данас на Цетињу Меморандум о сарадњи у реализацији пројекта организације Музеја полиције.

Потписивање Меморандума наставак је сарадње започете 2015. године, али и конкретизација досад предузетог на плану идеје о успостављању музејског садржаја какав већ постоји у другим државама. Активности на успостављању те јединице, уз остало, подразумијеваће обезбјеђивање услова за сакупљање, чување, заштиту, истраживање, стручну и научну обраду, документовање, систематизовање у збирке, презентацију и валоризацију музејског материјала који се односи на историјат и савремену улогу Полиције Црне Горе.

“Досадашње активности на организовању Музеја црногорске полиције, укључујући притом и чињеницу да је већ обезбиједјен и простор, резултирале су и данашњим потписивањем меморандума, којим уједно почиње и завршна фаза припреме докумената потребних за организовање будуће музејске јединице. Пред нама је заједнички рад на акционом плану, образовању стручног тима за израду елабората оправданости и изради тематско-експозиционог плана који треба да обухвати архитектонско - дизајнерске послове у ентеријеру објекта намјењеног за будући музеј” - казао је министар Богдановић након потписивања документа.

„Сагласили смо се да заједнички реализујемо овај пројекат, који има за циљ сакупљање, чување, заштиту и презентацију музејског материјала који се односи на историјат Полиције, њену улогу и значај у друштву. Поред тога што ће Музеј бити мјесто чувања баштине полицијске професије, биће и мјесто које ће имати едукативни и образовни карактер, али и мјесто сусрета полиције и грађана, што ће допринијети јачању везе са грађанима, а самим тим, и јачању повјерења грађана у рад Полиције“, саопштио је министар Нухоџић.

“Свако оснивање новог музеја у једном друштву, држави, говори о разноликости њихове културне баштине и освијешћеној потреби одговорног институционалног и системског односа према свом културном наслеђу. Оснивањем Музеја полиције исказује се поштовање према сегменту тог наслеђа дубоко укоријењеном у културно историјским фактима” истакла је директорица Мирановић.

Активности предвидјене Меморандумом биће спроводјене у складу са релевантним прописима, а у првом реду са Законом о култури и Законом о музејској дјелатности. До сада је сакупљен одређен број предмета и докумената који представљају основ за развој будућих музејских збирки, а Влада Црне Горе је у априлу 2016. године обезбиједила простор, односно објекат у непосредној близини зграде МУП-а, за потребе рада будуће музејске јединице.










МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?