Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић на отварању Њемачког дома Црне Горе: Нови искорак у односима двије државе

Објављено: 19.09.2019. 20:19 Аутор: Министарство културе
MKUУ Подгорици је данас, у организацији амбасаде Савезне Републике Њемачке, отворен Њемачки дом Црне Горе.

Током отварања, бројним званицама обратио се министар културе Александар Богдановић, који је казао како је црногорска јавност до сада била у прилици да се упозна са достигнућима савремене њемачке културе, те да успостављање Њемачког дома представља корак напријед на том плану.

Овај догађај има посебан значај, јер ће се захваљујући њему увелико проширити могућности упознавања наше културне јавности са достигнућима велике њемачке културе, како оне рецентне, тако и оне која припада сфери културног насљеђа. Треба ли спомињати какав су утицај извршиле њемачка филозофија, књижевност, музика и филм на развој свјетске културе, па тиме и на проширење културног обзорја наше државе. У том контексту, овај дом имаће драгоцјену едукативно-информативну улогу, којом ће се учврстити већ постављени механизми сарадње у области културе - нагласио је он.

MKUТоком отварања поред министра Богдановића, званицама су се обратили и амбасадор Савезне Републике Њемачке у Црној Гори др Роберт Вебер и директор Гоетхе Института у Београду Франк Бауман. 

Министар Александар Богдановић, амбасадор др Роберт Вебер и државни секретар у Министарству просвјете Александар Митровић, пресијецајући врпцу, отворили су Њемачки дом Црне Горе, а потом и обишли просторије Дома.

Њемачки дом Црне Горе дјеловаће, прије свега, у едукативној и информативној области. С тим у вези, посебан акценат биће на промоцији и ширењу идеје о њемачком језику, постављању стандарда квалитета наставе њемачког језика, објезбјеђивању приступа информацијама о институцијама, актуелним дешавањима и културним манифестацијама у Њемачкој, остваривању интеркултуралног дијалога у циљу културне размјене између Црне Горе и Њемачке, те на унапрјеђењу разумијевања европских вриједности на глобалном нивоу, као и развоју заједничких европских перспектива.

Видео: Yоутубе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?