Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила информацију о деградацији риболових вода: Заједно, одлучно и системски ријешити проблем

Објављено: 19.09.2019. 20:50 Аутор: МПРР

Након учесталих случајева помора рибе у ријекама који су настали као последица испуштања различитих отпадних вода, Министарство пољопривреде и руралног развоја припремило је Информацију коју је Влада данас усвојила, са циљем да се у наредном периоду институционалним и координисаним активностима и мјерама спријече нови инцидентии.

У Информацији о деградацији риболовних вода због испуштања отпадних вода и одлагања различитих врста отпада, наводи се да је стање на водотоцима алармантно и да, уколико се  не крене са систематским рјешавањем ових проблема, случајеви загађивања и помора рибе биће све чешћи. Министарство је Информацију припремило у сарадњи са колегама са Природно математичког факултета, Министарства одрживог развоја и Савеза спортско риболовних организација Црне Горе,

С циљем координисаног и  ефикасног дјеловања, Влада је прихватила предлог да се формира радна група за рјешавање овог изазова, а на бази евидентног позитивног искуства и резултата у борби против нелегалног риболова таквим приступом.

У састав радне групе ушли би представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Министарства одрживог развоја и туризма, Управе за инспекцијске послове, Управе полиције, Државног тужилаштва и основних судова, затим надлежних лабораторија за испитивање и анализе, Савеза спортско риболовних организација Црне Горе, представници науке,  заједнице општина, Привредне коморе, цивилног сектора и других релевантних институција.

Такође, оцијењено је да се  наредном периоду мора радити значајније на подизању свијести свих грађана Црне Горе, а посебно привредних субјеката, по овом питању.

Истовремено, привредни субјекти биће упознати  са могућностима подршке за изградњу уређаја за пречишћавање отпадних вода. Министарство пољопривреде ће у сарадњи са ПКЦГ организовати додатне презентације привредним субјектима о могућностима коришћења средстава ИПАРД програма и грантова од 60 одсто укупне инвестиције за пројекте намијењене заштити животне средине.  

Задужен је ИРФ да креира посебну кредитну линију за привредне субјекте који ће инвестирати у изградњу постројења и уређаја за пречишћавање отпадних вода.

У том правцу, Министарство одрживог развоја треба у сарадњи са локалним самоуправама да обезбиједи  све неопходне планске претпоставке за несметану изградњу постројења и уређаја за пречишћавање отпадних вода.

Задатак радне групе, између осталог, биће да дефинише стандардне оперативне процедуре за поступање надлежних инспекција, укључујући и потребу едукације надлежних инспектора за поступање у различитим инцидентним ситуацијама.

У сарадњи са локалним самоуправама радна група треба да уради и катастар загађивача на свим риболовним водама.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?