Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на конференцији ЦРНВО: Црној Гори је потребан НВО сектор спреман да ради у интересу свих грађана, имун на дневну политику

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић изјавио је данас да Владу не треба подсјећати или наводити да унаприједи амбијент за цивилно друштво, већ да треба заједнички тражити начин – како да у партнерском односу тај амбијент учинимо што повољнијим, у интересу грађана и државе Црне Горе те да вјерује да је одлуком донијетом прије скоро три године, да први састанак у мандату премијера одржи са представницима цивилног сектора, показао опредјељење Владе и то од првог дана.

„У том контексту – дозволите да поновим да цивилни сектор куца на отворена врата када је у питању унапређење амбијента и окружења за његов рад и дјеловање“ – рекао је Премијер отварајући конференцију „Цивилно друштво у Црној Гори – како до повољног окружења за цивилно друштво“ коју је организовао Центар за развој невладиних организација (ЦРНВО).

Предсједник Марковић је оцијенио да је у његовом мандату, када је ријеч о сарадњи Владе са цивилним сектором, ојачан нормативни оквир; оснажен систем финансијске подршке и унапријеђен дијалог са институцијама.

„То је, између осталих, препознала и Европска комисија у свом Извјештају за Црну Гору из 2019. истакавши да је 'правно, институционално и финансијско окружење у којем организације цивилног друштва функционишу у цјелини побољшано'“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је подсјетио да је Законом о државној управи прописана обавеза сарадње органа државне управе са невладиним организацијама, те да је такав приступ додатно оснажен доношењем Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија као и да је усвојена и Стратегија унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018-2020.

„Овакав приступ додатно је оснажен доношењем Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија. Такође је, подсјећам, усвојена и Стратегија унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018-2020“ – казао је предсједник Владе.

Овако постављен нормативни темељ дограђен је системом финансијске подршке. Наиме, Законом о измјенама и допунама Закона о невладиним организацијама дефинисан је нови начин финансирања из Буџета, који је отворио простор да издашније и транспарентно, а у складу са приоритетима, подржимо рад невладиног сектора.

Премијер Душко Марковић је подсјетио да је прошле године за невладине организације издвојено је 17,5% више средстава него 2017. године уз конкурсе посредством 13 министарства. „Ове године 15 министарстава расписало је 33 јавна конкурса за финансирање пројеката и програма невладиних организација при чему је за ту намјену опредијељено преко 3,5 милиона еура (3,642.947,72)“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је казао да је дијалог посљедњи стуб сарадње Владе и цивилног сектора, поред нормативног и финансијског аспекта.

„Црној Гори није потребан изолован невладин сектор, већ невладин сектор спреман да ради у интересу свих грађана. Самим тим – невладин сектор имун на дневну политику и вођење политичких кампања на било којој страни. Да буде очи и уши тамо гдје државни механизми заштите и контроле не досежу. Да упозорава и поправља ствари. Само такав – легитимно и цјелисходно треба да се још снажније финансира новцем грађана. У дијелу институционалног дијалога управо је конституисањем Министарства јавне управе по први пут у Влади успостављена јединствена адреса са које водимо овај важан дијалог“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је поручио да је Савјет за сарадњу органа државне управе и невладиних организација дефинисан као својеврсни форум за рјешавање отворених питања и проблема са којима се невладин сектор суочава те да то тијело има потенцијал.

„Дакле, у Влади постоји пуна спремност, а за дијалог су потребни саговорници, који су одговорни и за његов успјех, али и за неуспјех. Исто тако, интензитет и квалитет дијалога не мјери се бројем сусрета са предсјединком Владе, већ уважавањем свих институција у систему које имају мандат да тај дијалог воде. Зато, на самом крају, желим да отворим и питање повјерења и уважавања. Закони и процедуре се морају поштовати, свиђали се неком или не, и око тога нема компромиса. Не половично, не дјелимично, већ у потпуности. Да ли су добри и треба ли да их мијењамо – изволите да о томе разговарамо, и да објективно просуђујемо. Ако смо се опредијелили да учествујемо у процесу креирања јавних политика – нема бјежања од одговорности. Не може се, рецимо, игнорисати рад у радним тијелима или чекати да се одређени процеси заврше, да би се са временске дистанце ти исти процеси, остављени од стране њихових актера, почели критиковати. То није одговоран и фер приступ“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је обраћање на конференцији која је окупила представнике невладиног сектора, државне управе и дипломатског кора закључио ставом да у друштву које тежи дијалогу и напретку, уз исказану отвореност Владе и његову посвећеност, теза да су држава и цивилни сектор на супротним странама – треба да буде осуђена на пораз, ма одакле долазила.

„Поновићу поруку са почетка свог излагања – невладин сектор је партнер Влади и спремни смо да у сваком погледу ту сарадњу снажимо у заједничком интересу. Центру за развој невладиних организација честитам јубилеј - 20 година од оснивања, са увјерењем да ћемо наредни дочекати у још бољем друштвеном амбијенту, чему ће позитиван импулс – увјерен сам – дати и ова конференција“ – рекао је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?