Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора с поносом носи епитет еколошке државе

Објављено: 20.09.2019. 17:39 Аутор: КЕИ
Црна Гора с поносом носи епитет еколошке државе, који данас није лако очувати, због чега су све активности црногорске Владе усмјерене на очување животне средине, поручено је на обиљежавању 28 година од усвајања Декларације о еколошкој држави Црној Гори.

Генерални секретаријат Владе Црне Горе и Заједница општина Црне Горе, поводом обиљежавања 28 година од усвајања Декларације о еколошкој држави Црној Гори, покренули су акцију под називом „Нек' гора зазелени!“. Акција је симболично почела данас, на дан усвајања сађењем око 7.400 садница различитих врста дрвећа у свим црногорским општинама.

KEI

У Подгорици је дрвеће данас засађено у парк шуми Толоши. У акцији су, осим представника Владе, Заједнице општина Црне Горе и Главног града, учествовали и ученици из оближње школе „Штампар Макарије“.

KEI

Министар одрживог развоја и туризма, Павле Радуловић, оцијенио је да је у Црној Гори много датума на које треба да будемо поносни, а да је данашњи један од њих.

„Прије 28 година свијест о заштити животне средине је глобално била на значајно нижем нивоу него данас, тада је једна мала земља самосвјесно и самоиницијативно одлучила да себи стави етикету еколошке, што је тада било неуобичајено. Било је тешко носити тај епитет, још га је теже очувати. Узевши у обзир све ове околности и изазове модерног човјечанства, мислим да с поносом можемо да кажемо да јесмо еколошка држава, јер ова Влада дефинитивно стреми свему што је заштита животне средине“, рекао је он.

Радуловић је истакао да обиљежавање 28 година од доношења Декларације дочекујемо као земља која је заштитила око 13% територије, а када се, како је рекао, узме у обзир заштита према међународним споразумима, укупна површина стављена под заштиту у Црној Гори износи око 20% територије.

KEI

Министар одбране Предраг Бошковић рекао је да учешћем у акцији желе да покажу одговорност према великој идеји која је створена прије тачно 28 година и пошаљу јасан сигнал да је Влада опредијељена за заштиту животне средине. Говорећи о Сињајевини, гдје је Влада одлучила да формира војни полигон, министар је истакао да то не може да наруши планину, њен биодиверзитет, а поготово да уништи Црну Гору као еколошку државу.

„Управо искуства развијених европских земаља показују да тамо гдје су били војни полигони, да су то углавном регионални паркови природе и да као такви служе на примјер осталима, како и на који начин треба заштити животну средину“, рекао је Бошковић.

KEI

Главни преговарач Александар Дрљевић сматра да је данашња акција потврда да у Црној Гори постоји значајна свијест о заштити животне средине, унапређењу стања у области животне седине. „Поглавље 27 је једно од најзначајнијих у нашем преговарачком процесу и на овај начин потврђујемо да смо спремни, уз све капацитете које имамо, да изађемо на црту свим изазовима кад је ово поглавље у питању. Заштита животне средине је дуготрајан процес који нема краја и важно је да у том процесу учествујемо сви“, додао је он.

KEI

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић оцијенио је да данашња кампања говори о нивоу зрелости којим људи у Влади Црне Горе и на нивоу локалне самоуправе промишљају ова питања.

„Међутим, пред нама је дуг пут, јер не можемо бити задовољни тиме како се као друштвена заједница у цјелини односимо према чињеници да живимо у једној од најљепших држава у Европи и на свијету и то у времену када су еколошки изазови оно што окупира свјетску јавност. Ми у Главном граду се свакодневно трудимо да дамо доприос у овом смислу, јуче смо организовали нову садњу дрвећа у оквиру акције Моје дрво, покушавамо да мотивишемо наше суграђане и друштвено одговорне кампање да нам се придруже у овој мисији, јер сами без обзира и на средства којима располажемо и на добру вољу, тешко да бисмо остварили онај резултат какав бисмо жељели“, истакао је он.

Позвао је све грађане да прочитају Декларацију о еколошкој држави Црној Гори, како би на прави начин могли посматрати своје будуће поступке и однос према еколошким питањима.

KEI

Према ријечима генералног секретара Заједнице општина Црне Горе, Рефика Бојаџића, све општине су без изузетка подржале акцију. „Засађивање нових површина растињем је, по нама, најбољи одговор на климатске промјене и у том правцу општине имају важну улогу, јер кад учествују све структуре на локалном нивоу, које су по природи ствари највише заинтересоване за стање простора у којем живе, то даје посебну снагу и квалитет у настојању да у Црној Гори очувамо највећу вриједност коју имамо, а то је наша лијепа природа и здрава животна средина“, рекао је он.

KEI

Државни секретар у Министарству пољопривреде и руралног развоја, Милосав Анђелић, рекао је да је ово само почетак активности које ће бити спроведене на територији Црне Горе у правцу пошумљавања.
„Црна Гора је једна од најшумовитијих земаља на старом континентну. На планети у просјеку 400 стабала отпада на сваког становника, а Црна Гора има 948 стабала по једном становнику. Овим активностима настојаћемо да повећавамо тај капацитет и да се боримо против ефеката климатских промјена, као шти су шумски пожари и биљне болести и штеточине“, рекао је он.

KEI

Амбасадорка Бугарске у Црној Гори, Меглена Плугчијева Александрова, позвала је све да се укључе у ову акцију, истичући да би сваки амбасадор по доласку у нашу државу требало да засади дрво. „Црна Гора је велика и лијепа земља на малој територији и то треба да се чува“, поручила је амбасадорка.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


2019 09 20 Главни преговарач Александар Дрљевиц ИЗЈАВА

2019 09 20 Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловиц ИЗЈАВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?