Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Прерађивачи кроз ИПАРД могу добити до 60 одсто бесповратне подршке за пречишћавање отпадних вода

Предузећа са подручја Главног града, која се баве прерадом пољопривредних и рибљих производа, данас су били у прилици да се у разговору са представницима Министарства пољопривреде и руралног развоја детаљно упознају са условима и могућностима да добију бесповратну подршку за инвестиције у унапређење своје производње.

За заинтересоване је у Подгорици организована инфо - радионица поводом актуелног другог јавног позива за подршку преради кроз ИПАРД програм.

На овај позив прерађивачи могу аплицирати до 04. новембра и искористити могућност да уз бесповратну подршку у износу до 50 одсто инвестиције заврше инвестиције које им омогућавају раст производње, увођење ЕУ стандарда и раст конкуретности, али и да ускладе своју производњу са захтјевним стандардима везаним за заштиту животне средине.

Присутнима је појашњено да предмет инвестиције може бити изградња, реконструкција или опремање објеката за пријем и прераду производа, набавка опреме, механизације, уређење инфраструктуре на производној јединици, инвестиције у изградњу, реконструкцију или опремање постројења за производњу енергије из обновљивих извора, увођење система безбједности хране и управљање квалитетом производа.

Кроз ИПАРД јавни позив за прераду, могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 40.000€ до 1.500.000€, за које могу добити подршку до 50% прихватљивих трошкова.

Дододатних 10% одсто бесповратне подршке могу добити за дио улагања везан за управљање отпадом, нуспроизводима, пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада, што је посебно значајно у циљу спрјечавања инциденатних ситуација у водотоцима какве смо имали у претходном периоду. За пројекте намијењене заштити животне средине прерађивачи, значи, могу добити средстава ИПАРД програма и грантове од 60 одсто укупне инвестиције.

Напомињемо да ће, сходно недавној одлуци Владе која је на предлог Министарства усвојила Информацију о деградацији риболовних вода и закључцима везаним за координиране активности надлежних органа на рјешавању овог изазова, сви привредни субјекти бити у прилици да се на додатним презентацијама упознају са могућностима подршке за изградњу уређаја за пречишћавање отпадних вода.

Важно је напоменути да се кроз ИПАРД позив за подршку преради подржавају и почетници, те да заинтересовани апликанти могу основати предузеће до трајања јавног позива и аплицирати за средства подршке.

Корисници ИПАРД другог јавног позива за прераду могу бити правна лица (микро, мала и средња) предузећа, као и кооперативе. У складу са критеријумима, корисници могу бити и велика предузећа.

Сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страница Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет странице која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи.

хттп://www.ипард.гов.ме/вијести/208876/Други-Јавни-позив-за-додјелу-средстава-финансијске-подрске-за-Мјеру-3-Инвестиције-у-физицки-капитал-за-прераду-и-маркетинг-пољо.хтмл

ПР Служба Министарства пољопривреде И руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?