Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на министарском састанку у Бриселу и Р&И Даyс

Објављено: 25.09.2019. 14:25 Аутор: Министарство науке
Министарка науке, др Сања Дамјановић, јуче је, на позив комесара за истраживање и иновације, Карлоса Моедаса, учествовала на министарском састанку Платформе за истраживање и иновације на Западном Балкану. Комесар Моедас је сазвао овај састанак са циљем да продискутује са министрима из нашег региона питања од важности за поље интеграција у ЕУ у домену науке и иновација. Наиме, оквирни програм за истраживање и иновације, Хоризонт Европа, који ће од 2021. г. наслиједити садашњи програм, Хоризонт 2020, у фази је отворених консултација са различитим заинтересованим странама.

У уводном обраћању, комесар Моедас је истакао жељу да Европа сазна више о нашем региону, као што га је он упознао. Истакао је да је регион добро интегрисан у Европски истраживачки простор и да увијек чинимо да се осјећа поносним на Европу, јер при свакој његовој посјети земљама региона, ми причамо добро о ЕУ.

Ministarstvo nauke
Похвалио је способност региона да се фокусира, и да поред у неким сегментима тешке ситуације, постижемо добре резултате. Као примјер за овај исказ навео је рад министарке Сање Дамјановић и пројекат СЕЕИИСТ. “СЕЕИИСТ је управо то – истрајност, упорност и став ‘ми то можемо’. На све сумње да ли је то могуће, Сања је својим радом доказивала да може. СЕЕИИСТ ће имати невјероватне ефекте на регион, вратиће људе, привући ће и друге таленте, подстаћи ће економски раст. Ја вас увијек истичем као свијетли примјер и драго ми је што сам током ових година изградио пријатељство са Сањом” – рекао је комесар Моедас.

Министри су одговарали на комесарова питања о искуствима учешћа у програму Хоризонт 2020, као и о перспективи имплементације стратегија паметне специјализације. Министарка Дамјановић се на крају свог инспиративног излагања захвалила комесару који ускоро завршава свој мандат, на искреној подршци и трансформативној улози коју је одиграо за Европски истраживачки простор, гдје је својом стратегијом “3О” (Отворене иновације; Отворена наука; Отвореност ка свијету) направио пробој у политикама које науку чине много кориснијом за иновације и за друштво. “Били сте права инспирација за све нас – политичаре и научнике”, рекла је на крају министарка Дамјановић.

Министарка ће данас, 25. септембра говорити на панелу у оквиру “Р&И Даyс”, под називом “Глобалне активности за већи утицај - Гоинг глобал фор греатер импацт”.

Дани истраживања и иновација (Р&И Даyс) у Бриселу дешавају се као дио консултација поводом будућег оквирног програма ЕУ, Хоризонт Европа. Наиме, у априлу ове године постигнут је споразум о прихватању предлога Европске комисије за будући оквирни програм, између Европског парламента и Европског савјета. Након тога отворене су широке консултације у разним облицима. “Ресеарцх & Инноватион Даyс” је тродневни догађај са 3000 учесника, гдје Европска комисија уживо разговара са актерима на овом пољу о мисијама, смјерницама и правилима будућег оквирног програма, Хоризон Еуропе.

Све новости о будућем програму могу се пратити на страници:

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?