Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Котору почео Регионални састанак ИЦОМОС мреже Југоисточне Европе

Објављено: 26.09.2019. 17:46 Аутор: Министарство културе
MKUУ Котору је данас почео Регионални састанак мреже Југоисточне Европе Међународног савјета за споменике и споменичка подручја (ИЦОМОС). Скуп је организован поводом обиљежавања 40 година од уписа Природног и културно - историјског подручја Котора на УНЕСЦО Листу свјетске баштине, а присуствују му бројни учесници из 14 држава, међу којима и предсједник ИЦОМОС Тошијуки Коно.

На отварању састанка, присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић, који је казао како је увјерен да ће боравак експерата ИЦОМОС у Црној Гори користити у размјени знања и искустава.

Са посебним задовољством могу да кажем да смо у претходне три године остварили значајан напредак у примјени Конвенције о заштити свјетског природног и културног насљеђа. Усвојивши Акциони план за постизање Одлуке Комитета из Истанбула из 2016. године, статус Котора на УНЕСЦО листи постала је стратегија Владе Црне Горе. То више није само питање Министарства културе или Управе за заштиту културних добара, већ питање свих владиних ресора, а управо та чињеница помогла нам је да превазиђемо различите изазове са којима смо се у том периоду сријетали. У ишчекивању мишљења УНЕСЦО о ПУП-у Котор, наша пажња посебно је усмјерена на ревизију Менаџмент плана која се тренутно спроводи. Од тог документа очекујемо јако пуно, те апелујемо на све надлежне институције да пруже пуну подршку Радном тиму који спроводи овај деликатан процес, како би документ био што бољи, те како би био добра алатка за управљање, како Општини Котор и Савјету за управљање Природним и културно-историјским подручјем Котора, тако и Влади - нагласио је Министар.

MKUПредсједник Општине Котор Жељко Апрцовић изразио је увјерење да ће боравак ИЦОМОС експерата овим поводом бити значајан за размјену искустава, те да ће од посебне помоћи бити Котору, како би се нашао баланс између очувања културних вриједности и потреба грађана. 

Предсједник ИЦОМОС Тошијуко Коно је на почетку излагања захвалио подршци свим институцијама које су омогућиле овај састанак, те исказао задовољство да борави у граду који бећ 40 година има статус УНЕСЦО мјеста свјетске баштине. Он је истакао да вјерује да ће формирање црногорског удружења ИЦОМОС бити од изузетног значаја за даље активности у имплементацији Конвенције о заштити свјетске баштине, те како је изузетно срећан што је недавно завршена процедура акредитовања црногорског удружења ИЦОМОС. 

Принц Никола је у име црногороског удружења ИЦОМОС, које је у формирању, истакао да је изузетно срећан због тога што је процедура формирања дошла до финалних корака.

Изузев састанка у Котору, који ће трајати два дана, учесници регионалног скупа ће обићи и локалитет Старог Бара.

Састанак организује Црногорска национална комисија за УНЕСЦО, уз подршку општина Котор, Бар и Тиват, те Поморског музеја Црне Горе.

Видео: Yоутубе








              
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?