Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конференција ЦДТ: Црна Гора прва држава у региону по отворености институција

Објављено: 26.09.2019. 19:18 Аутор: МЈУ

Министарка јавне управе Сузана Прибиловић отворила је данас  конференцију „Отвореност институција извршне и законодавне власти у региону и Црној Гори: Форма без суштине, у организацији Центра за демократску транзицију (ЦДТ). 

„Данашња конференција у значајној мјери ће допринијети сагледавању стања у области отворености црногорских институција као и размјену искуства и добре праксе, како би у времену пред нама, све државе Западног Балкана оствариле напредак у овој области. Посебно ми је задовољство што је Извјештај о отворености институција извршне власти у региону и Црној Гори показао да Влада Црне Горе и Министарство јавне управе воде политику отворености својих институција, која је темељ сваког демократског прогреса. Да је тако потврђују и резултати овог Истраживања који су показали да је Црна Гора најотворенија држава у региону, а да Министарство јавне управе испуњава индикаторе отворености у проценту изнад 92 посто“, казала је Прибиловић. 

Она је казала је Министарство јавне управе у минулом периоду покренуло портал отворених података гдје се државни органи директно информишу, али и укључују грађане и привреду у своје активности градећи однос повјерења. Поред тога, унапређење сервиса еПартиципације и поново покретање еПетиције усмјерено је на активности повећање учешћа грађана у циклусу креирања јавних политика. 

„Такође, Министарство јавне управе је координатор Партнерства за отворену управу, те кроз наведену иницијативу улажемо значајне напоре да конкретним мјерама и досежним циљевима учини видљивом примјену у погледу доступности информација и отворености у јавној управи на националном и локалном нивоу“, истакла је Прибиловић. 

„Црна Гора је држава која реално сагледава недостатке и проблеме у примјени принципа отворености. Из тог разлога за нас ови резултати представљају мотив да наставимо да предано радимо на успостављању свих механизама како би институције система одговориле очекивањима грађана, привреде, али и обавезама нашег будућег чланства у ЕУ“, закључила је Прибиловић. 

Предсједница Центра за демократску транзицију (ЦДТ), Милица Ковачевић, представљајући истраживање о отворености извршних власти и парламената у региону, казала је да црногорска влада, уз македонску најотворенија у региону. 

„Влада Црне Горе и Влада Сјеверне Македоније су најотвореније Владе у региону, с приближно једнаким резултатом од 78-79 одсто испуњених индикатора“, казала је Ковачевић. 

Она је казала да црногорска министарства остају најотворенија у региону, с просјечно 64.45 одсто испуњености критеријума отворености, наводећи да ту постоје огромне разлике између прворангираних министарстава, која испуњавају преко 80 одсто задатих критеријума, и оних на зачељу са тек око 40 одсто индикатора“. 

Она је казала да је Скупштина Црне Горе и, по овогодишњем истраживању најотворенија у региону, наводећи да та институција испуњава 79 одсто индикатора отворености, јер објављује већину важних података и докумената. 

На конференцији су представљени нови резултати истраживања о нивоу отворености институција извршне власти у региону и Црној Гори. Истраживање је дио регионалног пројекта који ЦДТ спроводи трећу годину у сарадњи са партнерима из регионалне мреже невладиних организација АЦТИОН СЕЕ, уз подршку Европске комисије и Националне задужбине за демократију (НЕД).

Видео: Изјава министарке јавне управе Сузане Прибиловић

Видео: Конференција „Отвореност институција извршне и законодавне власти у региону и Црној Гори - Форма без суштине“ - КАДРОВИ

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?