Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић – Ерјавец: Подршка Словеније Црној Гори на ЕУ путу

Објављено: 26.09.2019. 19:12 Аутор: мод
Министар одбране Црне Горе мр Предраг Бошковић састао се са министром одбране Републике Словеније Карлом Ерјавецом, који борави у званичној посјети Црној Гори.
  
mod
  
Бошковић је поручио да је задовољан динамиком напредовања билатералне сарадње двије земље, која се константно унапрјеђује размјеном искустава, вјештина и знања из области одбране и безбједности, као и у оквиру активног учешћа у регионалним иницијативама. Бошковић је истакао да се Војска Црне Горе досадашњим ангажовањем доказала као кредибилан савезник, али и поуздан ослонац црногорским грађанима. 

mod

Додаје да је сарадња посебно значајна када је у питању европска агенда. ''Разговарали смо о томе како да словеначка искуства у овој задњој фази црногорске интеграције у ЕУ боље искористимо и како да превазиђемо неке замке које постоје на том путу, али у сваком случају да искористимо ово такозвано вријеме недоумица које влада у појединим земљама Уније, када је проширење у питању. Оно што је до Црне Горе - треба да испунимо на најбољи и најбржи начин, како би ствари посложили и чекали тај политички став ЕУ око проширења.''

Бошковић је изразио изузетну захвалност Министарству одбране Републике Словеније на сарадњи војски двије земље у оквиру Мултинационалне борбене групе у Летонији, гдје је наше Одјељење инжењерије присутно у склопу инжењерског вода словеначке војске. Додао је и да је овај вид сарадње од немјерљивог значаја за Црну Гору, као и да стојимо чврсто при намјери за наставак заједничког присуства у Летонији. 

mod

''Веома је добро то што су се Словенија и Црна Гора опредијелиле према истим компанијама за набавку хеликоптера и оклопних возила. То значи да ће интеграција и операбилност наше двије војске у будућем периоду ићи на лакши начин, имајући на уму да су наше двије земље опредјелјене једна према другој када су у питању заједничке активности, било у вјежбама или мисијама.''

mod 

Министар Ерјавец је нагласио да Црна Гора може рачунати на Словенију као поузданог савезника у свим областима. Поручује да је задовољан изванредним билатералним односима двије земље у области одбране, истичући да успјеси Црне Горе, њен улазак у НАТО и одлична позиција на путу ка ЕУ, представљају добар примјер за остале земље Западног Балкана, које теже НАТО и ЕУ интеграцијама.

mod

''Словенија ће 2021.године предсједавати Савјетом Европе. Мислим да ће то бити добра прилика за сарадњу, када је у питању одбрана и важност Уније. Наш приоритет за вријеме предсједавања биће Западни Балкан и ми ћемо наставити да дајемо подршку Црној Гори кад говоримо о чланству'', казао је Ерјавец. 
  
Министар Ерјавец ће 27. септембра учествовати на Дану високих званица (ДВД) вјежбе “Заједнички изазов 2019”, на којем ће бити приказана оспособљеност мултинационалне чете за планинско ратовање, као и наоружања и опреме са којом располаже Војска Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?