Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Именован Етички комитет: Креиран озбиљан систем заштите од неетичког поступања

Објављено: 26.09.2019. 20:53 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Влада Црне Горе данас је на четири године именовала Етички комитет у саставу: проф. др Богдан Ашанин, Медицински факултет УЦГ; проф. др Зоран Стојановић, декан Факултета правних наука УДГ; проф. др Стево Поповић, декан Факултета за спорт и физичко васпитање УЦГ; проф. др Ана Лалевић-Филиповић, Економски факултет УЦГ; проф. др Александра Бањевић, Филолошки факултет УЦГ; доц. др Елвир Зврко, Медицински факултет УЦГ; Сенад Гачевић, редовни професор на Музичкој академији УЦГ. Комитет је имонован на предлог Министарства просвјете, а прва сједница Комитета очекује се већ у наредних десетак дана. Министарсто просвјете ће, у сарадњи са Савјетом Европе, обезбиједити додатне обуке члановима. 

Етички комитет обавља послове на очувању, унапређењу и заштити академског интегритета. Кокретно, Комитет доноси и прати примјену Етичке повеље; промовише начела академског интегритета; одлучује по предлогу за утврђивање кршења академског интегритета и то за оне грађане Црне Горе чији је рад објављен, односно квалификација стечена ван Црне Горе; даје мишљење о прописима и иницијативама које се тичу академске етике. 

Критеријуми за избор су, између осталог, били: академско, односно научно звање; радно искуство у одређеној научној области; награде/признања/достигнућа у области своје експертизе; чланства у релевантним тијелима из области високог образовања и науке; по правилу, знање енглеског и осталих страних језика. 

Систем заштите академског интегритета у Црној Гори тако ће се ослањати како на поменути Етички комитет, тако и на етичке одборе који се формирају на самим високошколским установама. Уз техничку подршку кроз софтвер за провјеру радова и утврђивање плагијата, креиран је озбиљан систем заштите од неетичког поступања.

  


ПР сужба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?