Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање: Црна Гора и Хрватска имају редовну комуникацију у вези молбе за изручење Синђелића

Објављено: 26.09.2019. 21:05 Аутор: Министарство правде

Неоснована је тврдња која је објављена и пренијета у одређеним медијима да надлежни органи Црне Горе не одговарају на упите Републике Хрватске у вези са молбом за изручење Саше Синђелића.

У вези са молбом за изручење Саше Синђелића, Министарство правде Црне Горе одржава редовну комуникацију са Министарством правосуђа Републике Хрватске, у складу са свим правилима и добром праксом међународне правне помоћи, и ниједан упит Министарства правосуђа Републике Хрватске у овом случају није остао неодговорен. 

У току је редовна процедура пред надлежним судом за одлучивање о испуњености претпоставки за изручење овог лица. Након што надлежни суд буде донио одлуку у овом предмету, министар правде ће донијети коначну одлуку о изручењу која ће бити заснована на закону и врло принципијелна, уважавајући став надлежног суда о испуњености услова за изручење.

Прва молба Републике Хрватске за изручење овог лица, која је достављена 12. јуна 2017. године, правоснажно је одбијена из разлога недоступности овог лица суду. Након што се ово лице поново појавило на територији Црне Горе и након што је лишено слободе, Министарство правде Црне Горе је 5. јула 2019. године обавијестило Министарство правосуђа Републике Хрватске о лишењу слободе траженог лица по међународној потјерници Интерпола Загреб, уз позив Републици Хрватској да поднесе нову молбу за изручење.

Нова молба за изручење достављена је у предвиђеном року, 17. јула 2019. године, и на прописан начин је прослијеђена надлежном Вишем суду у Подгорици, на одлучивање. Виши суд је 6. септембра 2019. године донио рјешење да су испуњене законске претпоставке за изручење Саше Синђелића. На предметно рјешење уложена је жалба и у току је поступак пред Апелационим судом Црне Горе. Министарство правде Црне Горе посредством Интерпола 9. септембра 2019. године одговорило је на упит надлежних органа Републике Хрватске да је поступак по молби за изручење лица Синђелић Саша у току пред надлежним судом.  Након што правоснажна одлука надлежног суда буде достављена, министар правде донијеће коначну одлуку о изручењу у предвиђеном року, у складу са националним законодавством и међународним уговорима.

Министарство правде

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?