Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 136. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на данас одржаној 136. сједници, којом је предсједавао потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити природног и културно - историјског подручја Котора. Предложене измјене и допуне допринијеће бољем очувању природног и културно-историјског подручја, уклањању потенцијалних бизнис-баријера и прецизнијем дефинисању процеса израде Појединачне процјене утицаја на баштину.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздушном саобраћају. У складу са препорукама из Извјештаја експерата Европске комисије, који су задужени за утврђивање степена имплементације легислативе ЕУ наведене у Анексу И ЕЦАА Споразума, Предлогом се прецизније дефинишу правила која се односе на операторе аеродрома и оператере ваздухоплова у дијелу слободног формирања цијене превоза у комерцијалном ваздушном саобраћају и транспарентног исказивања свих ставки за обрачун цијене превоза, као и прописивање адекватне казне за непоштовање одредби за које је током примјене утврђено да их треба прописати као прекршаје.


На основу Закона о академском интегритету Влада је донијела Рјешење о именовању Етичког комитета. Етички комитет има седам чланова који чине истакнути експерти из области високог образовања и науке из различитих научних дисциплина.

Влада је усвојила Анализу стања електронских услуга са предлогом мјера за њихово унапрјеђење. У Анализи је констатовано да је поједностављивање административних процедура при остваривању управних услуга и дигитализација јавне управе и даље један од најважнијих приоритета у агенди Владе Црне Горе. У складу са тим у Анализи су побројане активности реализоване у ИИИ кварталу и представљени основни резултати истраживања о степену коришћења е-услуга и подаци о броју поднијетих захтјева у прва три квартала 2019. године који показују позитивни тренд у коришћењу е-услуга на порталу е-управе.

Министарство јавне је задужено да, до краја 2019. године, у сарадњи са Управом за кадрове, реализује обуке запослених у јавној управи за примјену прописа из области електронског пословања који су неопходни за развој е-управе. Министарство просвјете и Министарство јавне управе су задужени да да наставе реализацију активности на успостављању сервиса за упис дјеце у основне школе и предшколске установе, како би овај сервис био активан на порталу е-управе у 2020. години. Радни тим је задужен да, у складу са предлозима из Анализе стања е-услуга, настави активности на реализацији мјера за унапрјеђење стања е-услуга.

Усвојена је Информација о реализацији активности и пројеката који се реализују кроз систем индиректног и децентрализованог управљања ИПА фондовима са прегледом кључних активности у ИИИ кварталу 2019. године. Информација обухвата главне активности које су се одвијале у текућем кварталу, а које могу имати утицај на ефикасност у коришћењу фондова претприступне подршке. На темељу активности које су спровођене од стране релевантних ИПА институција за појединачне програме, Директорат за управљачку структуру припремио је свеобухватан преглед и посебно истакао кључне ризике у систему на које треба обратити пажњу у предстојећем периоду.

Влада је донијела План припреме зимске туристичке сезоне за 2019/2020. годину. У дискусији је оцијењено да је претходних година остварен тренд ранијег почетка и продужетка љетње туристичке сезоне, тако да је очигледан напредак у правцу остваривања једног од стратешких циљева, да Црна Гора постане цјелогодишња туристичка дестинација. У том смислу, повезивање понуде приморског региона и сјевера, кроз пакет аранжмане комбинованог боравка туриста са пратећим садржајима, резултираће бољим економским ефектима за локалну заједницу и државу.

Утврђен је Нацрт Измјена и допуна Локалне студије локације Регионалне санитарне депоније чврстог отпада „Челинска коса“, општина Бијело Поље с Програмом одржавања Јавне расправе, у трајању од 15 радних дана. Програмским задатком дефинисано да је циљ израде документа да се кроз анализу планираних садржаја и сходно развојним потребама, понуде планска рјешења којима би се створили предуслови за изградњу Регионалне депоније чврстог отпада, као и изградњу постројења за нешкодљиво уклањање нуспроизвода животињског поријекла.

Влада је усвојила Информацију о спроведеном поступку јавног надметања за избор снабдјевача посљедњег избора и рањивих купаца за снабдијевање електричном енергијом. С тим у вези, Влада је донијела Одлуку којом се за снабдјевача бира Електропривреда Црне Горе АД и прихватила текст Уговора о повјеравању послова снабдијевања. Рањиви купци који су здравствено и социјално угрожени, у складу са Законом о енергетици, су домаћинства у којима живе лица: са инвалидитетом, са посебним потребама или лошег здравственог стања код којих може наступити угроженост живота или здравља због ограничења или обуставе снабдијевања, и која су у стању социјалне потребе утврђене од органа државне управе надлежног за послове социјалног старања, док се рањивим купцима који су социјално угрожени сматрају домаћинства у којима живе лица у стању социјалне потребе утврђене од надлежне јавне установе, односно органа државне управе надлежног за послове социјалног старања.

Усвојена је Информација о пословању привредних друштава у већинском државном власништву из надлежности Министарства економије. Привредна друштва у већинском државном власништву која своју дјелатност обављају у секторима енергетике, рударства, трговине, поштанске дјелатности, радио-дифузије, црне металургије и производње одјеће 2018. годину су завршила са значајно бољим пословним резултатима у односу на претходну годину. Укупни реализовани приход је 545 милиона еура и исти је увећан за 9,6 одсто. Збирна нето добит износи 60,2 милиона еура. У односу на 2017. годину укупни учинак ових привредних друштава је бољи за 44,2 милиона еура (383 одсто), а 21,2 милиона еура (54,5 одсто) је изнад планираног. Капиталне инвестиције у износу од 71 милиона еура (34 одсто више него 2017. године), као и десетине развојних пројеката који су реализовани или су започети у прошлој години, гаранција су континуитета развоја и стабилизације тренда раста прихода које ова предузећа остварују. Наглашено је да су ове компаније потврдили висок степен друштвене одговорности опредијеливши укупно 660 хиљада еура за пројекте од општег интереса у области здравства, образовања, културе, спорта и изградње инфраструктуре од општег интереса.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије паметне специјализације (2019-2024), за 2019. и 2020. годину. Израдом Стратегије паметне специјализације Црна Гора се прикључила иницијативи Европске уније којом се потенцира нови модел економског развоја на националном или регионалном нивоу заснован на циљаној подршци научно-истраживачким и иновативним активностима. Стратегија утврђује приоритете развоја, чији је циљ изградња конкурентске предности кроз повезивање сопствених снага у истраживању и иновацијама с потребама привреде, одговарајући на кохерентан начин на растуће могућности и развој тржишта, а чиме се избјегава преклапање и фрагментација политика. Акционим планом дефинисане су конкретне активности чијом имплементацијом би требао да се ријеши проблем недовољне искоришћености потенцијала и компаративне предности земље или региона кроз подстицање иновација, као и недовољних јавних и приватних улагања у истраживање, технолошки развој и иновације.

Влада је донијела Одлуку о упућивању хуманитарне помоћи Републици Албанији за отклањање посљедјица прошлонедјељног земљотреса и поплава које су услиједиле након земљотреса.

Исказујући препознатљиву солидарност, и посебан сензбилитет према пријатељима и сусједима, Влада је одлучила да упути помоћ према спецификацији Владе Албаније што подразумијева, међу осталим, шаторе, ћебад, одјећу, храну и средства за хигијену.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?