Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе утврдила приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о заштити природног и културно – историјског подручја Котора

Објављено: 26.09.2019. 21:19 Аутор: Министарство културе
Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о заштити природног и културно – историјског подручја Котора.

С тим у вези, након сједнице, представницима медија обратио се министар културе Александар Богдановић, који је истакао како је данас утврђеном приједлогу претходио период током којег је реализовано низ других активности.

Утврђивање приједлога измјена постојећег законског рјешења, прије свега, мотивисано је како бисмо очували статус Котора на УНЕСЦО Листи свјетске баштине, а изради овог документа претходио је Акциони план, који је уједно постао и Владина стратегија у минулом периоду. Управо у том раздобљу, које је трајало три године, донијели смо и низ других, изузетно значајних одлука и спровели комплексне активности, како би ове године са Комитета у Бакуу добили значајно охрабрење и позитивне оцјене УНЕСЦО. Једна од њих било је увођење мораторијума на градњу, а затим је први пут у национално законодавство уведен механизам израде Процјене утицаја на баштину (ХИА) – нагласио је он.

Министар Богдановић говорио је и о кључним измјенама које су предвиђене данас утврђеним актом.

Овим документом, измијењени су чланови који реферишу на израду Процјене утицаја на баштину у смислу јаснијих смјерница за саму процедуру. Ново рјешење такође предвиђа увођење разлике у процедури за зону заштите и за заштићену околину/бафер зону, те је прецизирано да се процјене утицаја за бафер зону дефинишу на основу посебног акта који ће донијети Управа за заштиту културних добара. Тај документ треба да одреди локације у бафер зони које имају утицај на универзалну вриједност и за које је неопходно радити ХИА – истакао је он.

Министар Богдановић закључио је како предложене измјене и допуне додатно дефинишу процедуре израде појединачних процјена за баштину, али и да остављају простор да се те процедуре израђују само у оквиру зона које посебним актом дефинише Управа за заштиту културних добара.


МИНИСТАРСВО КУЛТУРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?