Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора успјешно емитовала 500 милиона еура обвезница на међународном тржишту

Објављено: 27.09.2019. 14:24 Аутор: Министарство финансија
Црна Гора је јуче, 26.09.2019. године, успјешно реализовала трансакцију црногорских обвезница на међународном тржишту под до сада најповољнијим условима. 

Наиме, црногорске обвезнице су реализоване у износу од 500 милиона еура, уз период доспијећа од 10 година по каматној стопи од  2,55%, што представља најдужи период доспијећа и најнижу остварену каматну стопу у досадашњем периоду. 

На овај начин инвеститори су указали пуно повјерење континуираној политици Владе, оствареним резултатима и будућим планираним активностима на пољу макроекономске и фискалне политике, очувању фискалне и финансијске стабилности, и оствареним и планираним активностима на пољу еуроатлантских интеграција.

Потврда добрим резултатима указује остварена укупна потражња за црногорских хартијама од вриједности, имајући у виду да је понуда инвеститора троструко више премашивала износ трансакције, достижући максимум од преко 1,8 милијарди €.

Такође, имајући у виду да је интересовање исказало преко 190 инвеститора из различитих крајева свијета, црногорска обвезница остварује значајно интересовање на међународном тржисту хартија од вриједности. С тим у вези, географски посматрано емисија је у значајној мјери диферзификована, уз исказано значајно интересовање инвеститора из Уједињеног Краљевства, Европе, Сједињених Америчких држава, Азије. С друге стране, најзаступљенији су били институционални инвеститори, односно инвестициони фондови, осигуравајућа друштва, комерцијалне банке и сл.

Постигнут је значајан успјех на међународном тржишту капитала остварујући најповољније тржишне услове које је Црна Гора остварила од прве емисије црногорских међународних хартија од вриједности.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?