Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић – Акар: Акценат на сарадњи у области одбрамбене индустрије

Објављено: 01.10.2019. 19:15 Аутор: мод

modМинистар одбране Предраг Бошковић боравио је у званичној посјети Министарству одбране Републике Турске и том приликом се састао са министром националне одбране те државе, Хулусијем Акаром.

Бошковић је поручио да је задовољан сарадњом двије земље у области одбране и захвалио се на континуираној подршци коју Република Турска пружа нашој земљи. Истакао је и спремност за наставак интензивне сарадње и разматрање нових билатералних пројеката, посебно имајући у виду веома развијену војну индустрију Републике Турске.

Јачање одбрамбених капацитета је, каже министар, национални императив и информисао турског колегу о процесу модернизације Војске Црне Горе. Такође, исказао је посебно задовољство због предстојећих пројеката, у виду подршке турске стране, а који се односе на обуке и тренинге припадника Војске Црне Горе у тренинг центрима у Републици Турској, као и набавци опреме турске производње за потребе црногорске Војске.

С тим у вези, потписани су Споразум о војној-финансијској сарадњи, имплементациони протокол у погледу финансијске подршке између Владе Турске и Владе Црне Горе, као и Протокол о донацији између Министарства одбране Црне Горе и Министарства националне одбране Турске.

Министар Акар изразио је задовољство оствареном билатералном сарадњом Црне Горе и Турске, посебно истичући допринос Војске Црне Горе колективном систему безбједности. Истакао је важност јачања државних капацитета интензивним улагањем на пољу одбране, а у циљу супротстављања актуелним безбједносним изазовима.

Посебно задовољство је изражено поводом сарадње у области школовања, имајући на уму да је један црногорски кадет упућен на Војну академију Копнене војске у Анкари.

modmod

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?