Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Прибиловић: Одговор на тренутне изазове видимо у регионалном удруживању капацитета

Објављено: 01.10.2019. 20:50 Аутор: МЈУ
Министарка јавне управе, Сузане Прибиловић, учествује на Политичком дијалогу на високом нивоу на тему изазова у јавној управи у земљама западног Балкана, који се се ових дана одржава у Љубљани. Конференцију организује РеСПА (Регионална школа за јавну управу), а домаћин је министар јавне управе Републике Словеније, Руди Медвед.

,,У протеклих неколико година остварили смо значајан прогрес у реформи јавне управе, која је била праћена константним унапређењем демократије и усклађивања правног система са европском легислативом и најбољом праксом.  Овдје посебно желим да истакнем улогу РЕСПА-е која је пружала подршку црногорској администрацији у овим изазовним процесима, посебно у процесу оптимизације. Свјесни смо да ову захтјевну агенду не можемо реализовати сами. Стога, одговор на тренутне изазове видимо у регионалном удруживању капацитета и зато посебну захвалност упућујем РЕСПИ која нас често окупља и која је створила платформу за размјену искустава која су кључна за квалитет и наставак започетих процеса'', казала је министарка Прибиловић. 

Домаћин конференције, словеначки министар јавне управе Руди Медвед истакао је да сви окупљени имају заједничку прошлост. „Прошли смо кроз различите друштвено-политичке системе, имали смо заједничку државну управу. Осамдесет година заједничке историје огледа се у заједничким изазовима у јавној управи, а ако се Европска унија заснива на повезаности земаља са различитим управама, земље у региону дијеле заједничку историју и традицију у области бирократије'' – рекао је Медвед изражавајући задовољство што добра сарадња са земљама Западног Балкана остаје словеначки спољнополитички приоритет.

Важност РеСпа-е у свијетлу реформи јавне управе у земљама Западног Балкана нагласио је министар јавне управе и информационог друштва Републике Сјеверне Македоније, Дамјан Манчевски, који истако да његова влада посвећује посебну пажњу изазовима јавне управе и дигитализацији кроз нове пројекте.

Дирекорица РеСпа-е, Ратка Секуловић, истакла је одличну сарадњу између РеСпа-е и многих других институција и организација у региону и шире. Подсјетила је да је РеСпа у мају 2017. године потписала Меморандум о разумијевању са министром јавне управе Републике Словеније, те да је тај документ доказ о томе  да се у региону води Дијалог на виском нивоу.

Министар јавне управе Републике Србије и локалне самоуправе, Бранко Ружић, нагласио је да је РеСпа обезбиједила умрежавање људи који раде исти посао: стварају јавну управу која ће бити професионалан, модеран, ефикасан сервис пружања јавних услуга грађанима. Захваљујући овом умрежавању, они могу дијелити примјере добре праксе и искуства, како би се на лакши начин носили са изазовима. Министар Ружић захвалио је колегама из Словеније на прилици да учи од њих, додајући да је та подршка важна и због процеса интеграције у Европску унију. 

Министар правде Босне и Херцеговине, Јосип Грубеша, истакао је да је организовање овакве конференције јасан знак да су државе чланице ЕУ спремне да својим искуством и знањем у процесу реформи помогну земљама западног Балкана. Према његовим ријечима, БиХ се и даље суочава са бројним изазовима када је у питању реформа јавне  управе, посебно у смислу недостатка политичке воље и спремности за њу, као и недостатка суштинских капацитета. Стога је, од велике важности одржавати овакве конференције, сматра Грубеша, јер се регионалном сарадњом и заједничким регионалним активностима може постићи много више и могу  превазићи изазови са којима се суочавају.

Представница Европске комисије, Ритва Хеикинен, казала је да је Политички дијалог јединствена прилика да се анализира претходних пет година развоја реформе јавне управе у земљама Западног Балкана и да се размотре приоритети за будућност. Она је, такође, нагласила да  процес реформе јавне управе захтјева дугорочну посвећеност. Врло је могуће да се партнерске Владе, посебно из истог региона, суочавају са сличним изазовима, због тога је врло важна размјена информација.

Директорица одјељења за јавну управу у Албанији, Албана Кочиу, казала је да је реформа увијек дио разговора, посебно када је ријеч о томе шта Албанија треба да постигне како би постала чланица ЕУ. 

Политички дијалог посвец́ен је реформи јавне управе (РЈУ) и представља прилику да министри задужени за реформу јавне управе разговарају о бројним питањима и модалитетима  даље сарадње на нивоу региона и шире. Поред министара земаља западног Балкана и чланова управног одбора РеСПА-е, овај догађај окупља и високе представнике Европске комисије, ОЕЦД / СИГМА, ЦЕФ-а.

У оквиру Дијалога презентована су словеначка искуства у модернизацији јавне управе, као и достигнућа и изазови у процесу реформе јавне управе Западног Балкана.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?