Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић: Започете инвестиције у домове за старе вриједне 22 милиона еура

Објављено: 02.10.2019. 16:29 Аутор: мрсс
У Дому старих „Грабовац“ у Рисну данас је обиљежен Међународни дан старијих особа 01. октобар и јубилеј – 50 година постојања ове установе. Тим поводом у Дому старих боравио је у радној посјети министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић са сарадницима.

Министар је изразио задовољство што у години када Дом старих у Рисну обиљежава значајан јубилеј има прилику да заједно са представницима локалне самоуправе и управом Дома, свечано отвари Дневи боравак за деменцију. 
   
“Створени су јединствени услови у нашој држави за особе обољеле од деменције, као и њихово збрињавање уз одређене активности које доприносе лагоднијем животу ове популације.
  
Успостављањем ове услуге побољшаће се квалитет живота старијих, пружити корисницима потребна заштита и створиће им се услови налик породичном окружењу“, казао је министар Пуришић.

mrss

Он је подсјетио да је прије десетак година Дом старих у Рисну био једина установа у Црној Гори која се бави збрињавањем старијих, изнемоглих, хронично обољелих и инвалидних лица, чије су капацитети од 300 лежајева сви попуњени. 
 
„Данас, поред овог дома, постоје још два, у Бијелом Пољу, капацитета 210 лежаја, са 175 корисника и у Пљевљима капацитета 61 лежај, са 53 корисника. Подсјетићу и да је у току изградња још два дома за старија лица, у Главном граду, вриједног око 12 милиона еура, капацитета 270 корисника и у Никшићу, вриједности преко 7 милиона еура“, истакао је Пуришић.

Такође, како је додао, започете су припремне активности на изградњи старачких домова у Плаву и Рожајама, капацитета од по 60 лежајева вриједности од по 1,2 милона еура. 
  
„Овим активностима подигли смо укупан ниво квалитета услуга у систему социјалне заштите када је ријеч о старијим суграђанима и у ранијем периоду обезбиједили потребне капацитете за око 1200 корисника ове услуге. За ове потребе Влада са партнерима је опредијелила око 22 милиона еура“, навео је Пуришић. 

Министар је казао и да је до сада отворено укупно 11 дневних боравака за старија лица у црногорским општинама, чије услуге корсити укупно 140 корисника.
  
„И у 2019. години настављена је подршка пружању услуге „Помоћ у кући за старе“ у 15 општина Црне Горе, сјеверног и централног региона кроз ангажман 120 геронто домаћица за око 1200 корисника“, казао је Пуришић. 

Министар је казао да је за девет мјесеци ове године за 16.982 корисника додатка за туђу његу и помоћ из буџета је издвојено 10.793.328 еура, док је у претходној години за 12 мјесеци издвојено 12.984.546 еура, за 15.196 корисника. 
  
„Кроз ангажман геронто домаћица, уз наставак пружања услуге „Подршка за живот у заједници“ и уз поменута материјална давања стварају се услови за останак старијих у природном окружењу“, додао је Пуришић. 

Министар је казао и да је на основу наведеног брига о старијој популацији високо у агенди приоритета Владе и Министарства рада и социјалног старања. 
  
„Неспорно је да су њега, подршка и пажња неопходне старијим особама. Стога нас посебно радује што смо данас у прилици да кроз нове садржаје у Дому старих Рисан корисницима обезбиједимо лакши и бољи живот“, закључио је министар. 

Предсједник Општине Котор Жељко Апрцовић казао је да се успјешна сарадња локалне управе и Дома старих „Грабовац“ огледа у чињеници да ће Општина Котор за иницијални период обезбиједити потребна средства за превоз лица којима је ова врста помоћи неопходна, јер препознају потребу да се старијима обезбиједи што квалитетнији живот. 

mrss

Директор Дома старих у Рисну Срђан Драгомановић казао је да је у опремање боравка за дементне особе, који садржи мултисензорну салу и парк уложено 65.000 еура, да су урађени по највишим стандардима и да се водило рачуна о сваком детаљу.

Приликом свечаног отварања Дневног боравка за дементне особе министар Пуришић уручио је директору Дома лиценцу за обављање услуге Дневног боравка за старе и одрасле особе.
   
МИНИСТАРСТВО РАДА И СОЦИЈАЛНОГ СТАРАЊА



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?