Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Љубљана: Потписан Меморандум о сарадњи између између министарстава јавне управе Црне Горе и Републике Словеније у области реформе јавне управе

Објављено: 02.10.2019. 21:00 Аутор: МЈУ
Министри јавне управе Црне Горе и Републике Словеније, Сузана Прибиловић и Руди Медвед потписали су данас у Љубљани Меморандум о разумијевању између Министарства јавне управе Црне Горе и Републике Словеније у области реформе јавне управе.

„Потписивањем Меморандума у области реформе јавне управе стварају се услови за размјену искустава и практичних рјешења, када је у питању развој управе у складу са међународним принципима отворености, ефикасности и одрживости јавне управе. Меморандумом смо препознали области нашег заједничког дјеловања кроз модернизацију управе, унапређење електронске управе, управљање људским ресурсима, пружање услуга, отворено и транспарентно управљање, као и друга питања од значаја  за успостављање добре јавне управе“, казала је министарка Прибиловић.

Она је оцијенила да је размјена искустава ове врсте посебно значајна имајући у виду вишегодишње искуство Републике Словеније, као чланице Европске уније, али и изванредна достигнућа Републике Словеније у области дигиталне трансформације и дигиталног развоја. 

„Пред Владом Црне Горе је пуно изазова, а одговор на изазове видимо у удруживању капацитета и расположивих ресурса на свим нивоима. Комплексност реформе јавне управе не познаје границе и са тим се ниједна држава не може изборити сама, зато су овакви видови сарадње одлична прилика за размјену искустава и примјере добре праксе, уз дефинисање платформе за јачање односа и унапређење сарадње“, казала је Прибиловић.

Министар Медвед је приликом потписивања нагласио ,,да не жели да то буде само симболички чин, већ темељ за истинску сарадњу. Црна Гора постиже добре резултате на путу ка ЕУ, а Словенија је снажно подупире. Међутим, Словенија више није само учитељица за земље Западног Балкана, већ и у овим великим корацима може пуно тога научити “.
 
Потписивање Меморандума ће омогућити унапређење сарадњу измедју двије државе  уз преношење словеначких достигнућа и изазова у процесу модернизације јавне администрације, а посебно у областима реформе државне и локалне самоуправе, електронске управе и пружања услуга.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?