Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Црна Гора посвећена одржавању мира и стабилности европског континента и међународне заједнице

Објављено: 02.10.2019. 22:34 Аутор: мод
Министар одбране Предраг Бошковић учествовао је на Безбједносном форуму у Варшави и говорио на панелу: “НАТО након 70 година – Будућност Алијансе”. Том приликом истакао је значај овогодишњег форума, имајући у виду да се обиљежава 70 година од оснивања НАТО, 20 година од чланства Републике Пољске у савезу, као и 2 године од када је Црна Гора дио Алијансе.

Министар је нагласио да само јачањем међусобног повјерења савезница, спремношћу на сарадњу и пружањем узајамне подршке, можемо активно допринијети очувању стабилног и сигурног окружења. 

Током учешћа на Форуму, министар Бошковић је са саговорницима размијенио мишљење о савременим безбједносним пријетњама и предностима чланства у најмоћнијој војно-политичкој алијанси. Истакао је да земље чланице у континуитету треба да унапрјеђују своје одбрамбене капацитете, као и да интентензивирају сарадњу, како би се на тај начин дао допринос свеукупним капацитетима НАТО. Нагласио је да земље чланице, али и партнери, треба да, у границама својих могућности, доприносе очувању мира на глобалном нивоу и покажу спремност за учешће у безбедносним иницијативама, у оквирима регионалних и међународних формата. 

Министар Бошковић је поручио да ће Црна Гора остати посвећена јачању одбрамбених капацитета у складу са приоритетима НАТО агенде и наставити да пружа пуну подршку и помоћ у борби против савремених пријетњи миру и стабилности, у циљу доприноса колективном систему безбједности. Такође, поновио је да су модернизација капацитета Војске Црне Горе и повећање буџета за одбрану приоритети Министарства одбране.

Безбједносни, шести форум у Варшави окупио је велики број државника, универзитетских професора, дипломата и припадника невладиног сектора. Разматране су бројне теме, међу којима су се истакле дискусије у погледу борбе против тероризма, сајбер одбране, хибридних пријетњи и миграција.

Министар Бошковић се током форума састао се са генералним секретаром ОЕБС-а, Томасом Гремингером. Оцијењено је да је сарадња између Црне Горе и ОЕБС-а и његовим структурама на високом нивоу, што је и потврђено недавном посјетом Гремингера Подгорици.

mod

Министар Бошковић је казао и да је задовољан успјешном сарадњом у политичко-војној димензији ОЕБС-а, посебно у области контроле наоружања. Представио је кључне реформе и приоритете у сектору одбране и безбједности, као и стратешке циљеве Црне Горе на том плану. Захвалио се земљама учесницама ОЕБС-а које су допринијеле успјешној реализацији уништења вишкова наоружања и муниције у оквиру Програма МОНДЕМ, те изразио очекивање за наставак сарадње у области јачања националних капацитета у том домену. Министар је поновио пуну подршку словачким приоритетима током овогодишњег предсједавања ОЕБС-ом, као и даљем раду у комплексом међународном амбијенту који карактеришу све сложенији односи међу учесницама ОЕБС-а. 

Гремингер је поздравио до сада спроведене реформе, те нагласио добру и континуирану сарадњу и комуникацију између ОЕБС-а и Црне Горе. Захвалио се на доприносу наше земље у јачању транспарентности, безбједности и повјерења у ОЕБС региону, што је од изузетне важности у условима растућих безбједносних изазова. Истакао је да овај вид партнерства између ОЕБС-а и земље учеснице може служити као добар примјер осталим земљама, посебно када је ријеч о државама Западног Балкана. Гремингер је закључио да досадашњу успјешну сарадњу треба даље унапрјеђивати, па је најавио спремност ОЕБС-а да пружи подршку у рјешавању актуелних и конкретних изазова на основу потреба Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?