Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан министарски панел ,,Како отворена управа помаже реформи у земљи?''

Објављено: 04.10.2019. 00:20 Аутор: МЈУ
MJU MJU

Првог дана регионалне конференције Партнерства за отворену управу (ОГП) одржан је министарски панел на тему ,,Како отворена управа помаже реформи у земљи?'' на којем је учествовала министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, министар за информатичко друштво и администрацију Републике Сјеверне Македоније, Дамјан Манчевски, помоћник министара правде БиХ, Неџад Селман и замјеница директора ИРМ програма у оквиру ОГП-а , Тинатин Нинуа.

Оцјењујући важност ОГП-а за процес реформе јавне управе, министарка Сузана Прибиловић казала је да је у средишту реформе јавне управе која се спроводи у Црној Гори  задовољан грађанин који има пуно повјерење у рад јавних институција. 

„Управо због тога реформу доживљавамо као средство за постизање коначног циља, а то су  задовољни грађани. Зато су ова два процеса, према мом мишљењу, уско повезана и иду паралелно један уз други. Прецизније, мишљења сам да нема праве реформе администрације без имплементације кључних циљева ОГП-а'', казала је Прибиловић додајући да се кроз ОГП иницијативу конкретизују они циљеви који се односе на повећање одговорности система, унапређење квалитета пружања услуга грађанима, укључености грађана у процес креирања политика и ефикаснијег остваривања права на слободан приступ информацијама, а то су  кључни циљеви и  реформе јавне управе.

Министар Манчевски је казао да је суштински предуслов за успјешну имплементацију Акционог плана ОГП-а повјерење грађана у јавне институције, које постижемо кроз активну транспарентност и отварање података. „Због тога смо покренули Портал отворених података у Сјеверној Македонији, преко којег желимо да побољшамо ефикасност јавног сектора, учешће грађана у креирању јавних политика и анализирању резултата. 

Он је честитао Црној Гори што је заузела прошлогодишњу позицију Сјеверне Македоније по питању отворености јавне управе, јер је то показатаљ да ствари могу да се заврше када постоји политичка воља, која овдје, без сумње постоји. Реакција грађана може да се промијени захваљујући конкретним активностима Владе. 

Помоћник министра правде Селман је казао да је Босна и Херцеговина од 2014. године званично приступила мултилатералној глобалној иницијативи Партнерство за отворену власт. Од приступања па до уназад пар мјесеци БиХ је у потпуности стагнирала по питању испуњавања обавеза предвиђених ОГП иницијативом. 

„Након вишегодишњег застоја, те бројних апела цивилног друштва упућених властима да отпочну са испуњавањем обавеза и активностима на формирању Савјетодавног вијећа,  чији је основни задатак да координира процес јавних консултација и припреми приједлог оквирног Акционог плана за имплементацију иницијативе, Вијеће министара БиХ је 2016. године, донијело Одлуку о оснивању Савјетодавног вијећа и координатор иницијативе Партнерства за отворену управу је Министарство правде“, казао је Селман.

Замјеница Нинуа је казала да имају пуно акумулираног искуства у региону, те да је у претходном периоду у оквиру ОГП иницијативе импементирано 17 акционих планова и преко 300 обавеза. ,,Када погледамо амбиције Акционог плана ОГП и обавезе укључене у план, видимо да 57% обавеза има велике амбиције.'' Нинуа је истакла посвећеност држава региона циљевима ОГП-а.

На маргинама Конференције министарка Прибиловић разговарала је са замјеницом директора ИРМ програма у оквиру ОГП-а, Тинатин Нинуа.

Догађај се организује у сарадњи ОГП-а, РеСПА-е, Владе Сјеверне Македоније и Владе Црне Горе.

Партнерство за отворену управу окупља реформаторе влада, организације цивилног друштва и грађане како би заједнички  радили на успостављању  одговорне, транспарентне управе на услузи грађанима.

Црна Гора се први пут ОГП-у прикључила 13. фебруара 2012. године и као земља учесница потписала Декларацију о отвореној Влади. Активни статус у Партнерству за отворену управу Црна Гора је поново стекла 20. новембра 2018. године, након што је Влада Црне Горе усвојила нови Национални акциони план (НАП) за спровођење иницијативе Партнерства за отворену управу, чију израду је координирало Министарство јавне управе.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?