Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада улаже 1,1 милион еура у рјешавање стамбених потреба запослених у систему извршења кривичних санкција

Влада је обезбиједила 1,1 милион еура за рјешавање стамбених потреба запослених у Управи за извршење кривичних санкција у наредном петогодишњем периоду, од чега је 300,000 еура обезбијеђено у 2019. години и по 200,000 еура у наредне четири године, саопштио је данас потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин приликом потписивања Споразума о подршци у рјешавању стамбених потреба запослених у УИКС-у. 

„Одлука Владе да опредијели значајна финансијска средства за рјешавање стамбених потреба запослених у Управи за извршење кривичних санкција најбоља је потврда да црногорско друштво високо цијени и вреднује одговоран посао запослених у систему извршења кривичних санкција,“ рекао је потпредсједник Пажин.

Потпредсједник је нагласио да највиши приоритет у раду УИКС-а мора бити препознавање и одстрањивање из службе оних запослених који својим поступцима омогућавају или толеришу кршење закона у затворском систему. Овакви несавјесни службеници саопштио је потпредсједник, морају бити најоштрије кажњени и за њих не смије бити мјеста у систему извршења кривичних санкција, како би се заштитио углед ове значајне институције и огромне већине службеника који савјесно и одговорно обављају тешке и ризичне послове.

Навео је да је у току процедура уједначавања зарада свих запослених који активно учествују у процесу ресоцијализације и реинтеграције затвореника, имајући у виду тежину и одговорност повјерених послова. „Имамо нарочиту обавезу да побољшамо материјалне и радне услове за оне службенике од чијег рада најдиректније зависи пуно поштовање људских права и очување безбједности у систему извршења кривичних санкција,“ нагласио је потпредсједник.

Потпредсједник Пажин је оцијенио охрабрујућим извјештаје Заштитника људских права и слобода и надлежног одбора Скупштине Црне Горе у којима се констатује унапређење права лица лишених слободе. Најавио је да се почетак изградње новог затвора у Мојковцу, као најзначајнијег инфраструктурног пројекта који ће у великој мјери модернизовати и растеретити постојећи затворски систем, очекује сљедеће године. За припрему техничке документације за изградњу новог затвора обезбијеђена је значајна подршка Европске уније у износу од 1,2 милона еура. Подсјетио је и на остале важне инфраструктурне пројекте, попут изградње Специјалне здравствене установе, нове пријавнице, затвора отвореног типа и мултифуинкционалног објекта, за чију изградњу је обезбијеђена финансијска подршка Европске уније.

Потпредсједник је изразио захвалност Влади Њемачке и међународној невладиној организацији ХЕЛП‚ као и Амбасади САД, на значајној подршци у унапређењу техничке опремљености установе и радног третмана затвореника. Изразио је, такође, задовољство квалитетом сарадње са црногорским невладиним организацијама Грађанска алијанса, Јувентас, Нит, Идентитет, Арт оф ливинг, ЦЕДЕМ и ЦГО, чији су пројекти уз финансијску подршку Министарства правде допринијели унапређењу поштовања људских права и безбједности у систему извршења кривичних санкција.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?