Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић и министарка унутрашњих послова Финске Охисало: Црна Гора је остварила значајне резултате у области интегрисаног управљања границом

Објављено: 08.10.2019. 18:53 Аутор: МУП
Црна Гора је остварила значајне резултате у области интегрисаног управљања границом, а јачање капацитета Граничне полиције и достизање Шенген стандарда има за циљ и већу безбједност државе и грађана, оцијењено је јуче у Луксембургу на састанку министра унутрашњих послова Црне Горе Мевлудина Нухоџића и министарке унутрашњих послова Републике Финске Марие Охисало.

„Министарство унутрашњих послова ће наставити да, уз подршку како Владе тако и Европске комисије, улаже средства у циљу ефикасније контроле граница и борбе против прекограничног криминала“, саопштио је Нухоџић. Такође, изразио је захвалност на експертској подршци коју је Финска у претходном периоду пружала Црној Гори у области управљања границом. Министар је истакао да је посвећеност Црне Горе процесу приступања Европској унији исказана и кроз резултате на пољу међународне полицијске сарадње у борби против организованог криминала, што је потврђено и у Извјештају Европске комисије о Црној Гори.

Министарка унутрашњих послова Републике Финске Мариа Охисало је представила приоритете председавања ЕУ у области безбједности и нагласила да Финска подржава процес европских интеграција Црне Горе и политику проширења ЕУ, као и да ће европска перспектива Западног Балкана допринијети дугорочној стабилности. Говорећи о илегалним миграцијама, министарка Охисало је указала на значај Споразума који је потписан између Црне Горе и Европске уније о активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтеx).

Нухоџић и Охисало су се сагласили да постоји простор за унапређење сарадње у борби против високотехнолошког криминала, као и у области заштите и спашавања. Размијенили су мишљења и о супротстављању глобалним безбједносним изазовима, с фокусом на тероризам и насилни екстремизам.




МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?