Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јановић: Уређенији систем спорта прати наше спортисте

Објављено: 09.10.2019. 20:25 Аутор: Министарство спорта и младих
Министар спорта и младих Никола Јановић данас је одржао конференцију за медије, приликом чега је изнио резултате постигнуте од јула 2018. године, односно од почетка имплементације новог Закона о спорту. 

Велике успјехе наших спортиста по којима смо годинама уназад као држава препознати доживјели смо као обавезу да унаприједимо и уредимо систем спорта. Данас имамо снажнији и уређенији систем који прати наше спортисте у сваком смислу.

,,Од 3000 клубова и савеза које смо затекли у Регистру спортских организација, у процес пререгистрације по новом Закону ушло је њих 854, што значи да преко 2000 није никада ни функционисало већ је ријеч о фиктивним клубовима” – казао је министар.

Такође, више нема лица у спортским организацијама која су правоснажно осуђена за онај опсег кривичних дјела које препознаје Закон о спорту, а процедуре провјере је прошло преко 30.000 лица од чега је преко 1500 морало да се повуче из савеза и клубова по овом основу.

Јановић је констатовао да сада имамо јасну и транспарентну ситуацију, која подразумијева да дивљи клубови и савези више неће моћи да се прикривају иза оних који стварно раде и доприносе развоју спорта у Црној Гори. Ово ће, сматра министар допринијети и развоју дјечијег спорта чија је реализација у плану Министарства спорта и младих до краја текуће године

Напосљетку, Јановић се осврнуо на премије које су највеће у региону, а које се сада уплаћују директно спортистима. Министар је истакао да је за стипендирање близу 400 талентованих репрезентативаца издвојено из буџета у 2018 и 2019.години преко 600.000 еура, а да је ново законско рјешење којим је утврђен статус „перспективни спортиста“ омогућило да наших 40 најмлађих репрезентативаца добију стипендију Министарства спорта и младих у периоду од годину дана.


МИНИСТАРСТВО СПОРТА И МЛАДИХ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?