Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршен први Монтенегро Цреативе Форум: Црногорска култура има снажан креативни, али и економски потенцијал

Објављено: 09.10.2019. 23:11 Аутор: Министарство културе
mkuНационална конференција Монтенегро Цреативе Форум: А Степ Форwард, која је у претходна два дана окупила еминентне стручњаке из области умјетности као и бројне заинтересоване појединце, завршена је данас.

Тим поводом, министар културе Александар Богдановић изразио је задовољство успјешном организацијом истичући да кључни закључци показују да филмска индустрија у Црној Гори има снажан кинематографски, али и економски потенцијал и да је поред природних љепота неопходно створити инфраструкуру у виду филмског студија. Сходно томе Министарство културе ће посвећено радити на стварању услова за генерисање што више страних продукција и ко-продукција.

Када је ријеч о музици и фестивалима као незаобилазним сегментима културе, министар је казао да они као такви не генеришу само локалну публику, већ јачају присуство и идентитет наше земље у свијету.

“Закључили смо да фестивали могу привући и публику из региона, што представља озбиљан економски потенцијал. Поред тога, Министарство ће подржати и мотивисати локалне ауторе да преузму активно учешће у представљању Црне Горе на међународном нивоу и својим наступима додатно афирмишу комплетан сектор.” саопштио је Министар.

Као једна од водећих културних политика Владе и Министарства културе, сектор креативних индустрија је показао капацитет и потенцијал наше креативне сцене.

mku“Дискусије на Монтенегро Цреативе Форуму су недвосмислено указале да је веза између креативног сектора и предузетништва нераскидива, што нас посебно охрабрује да предано наставимо да радимо на овој, изузетно важној јавној политици. Са друге стране савремено стваралаштво и визуелна умјетност у Црној Гори, све више добијају међународну пажњу и у том контексту Министарство културе ће заједно са партнерима наставити са организацијом форума овог формата, јер само заједничким дискусијама и дијалогом можемо креирате квалитетне јавне политике и визије на пољу културе у Црној Гори”, закључио је Богдановић.

Стална представница УНДП у Црној Гори, Даниела Гашпарикова захвалила се учесницима што својим дјеловањем отворају нове перспективе развоја креативних индустрија. Сумирајући закључке конференције, она је указала да култура превазилази све границе и говори универзалним језиком. „Из ваше дискусије током ова два дана, могло се чути које су предности стицања међународних искустава, изложености свјетским токовима и мобилности умјетника. Тај утицај је двојак: доприноси развоју вјештина и образовања, али уједно помаже и у позиционирању Црне Горе у свијету. Један од модалитета које треба слиједити је промоција земље као филмске и фестивалске дестинације, гдје је Црна Гора већ привукла пажњу међународне јавности. Ова грана има тенденцију да привуче више посјетилаца, генерише веће приходе и продужи туристичку сезону. Овим се унапређује видљивост земље и компетитивност економије. Искуства других малих економија, попут Сјеверне Ирске, свједоче како филмска индустрија може отворити нова радна мјеста у везаним секторима, не само у култури и умјетности, за добробит локалне заједнице. Црна Гора може овај примјер добре праксе да издигне на виши ниво и у другим гранама креативне индустрије” – закључила је Гашпарикова.

Видео: Yоутубе

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?