Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама

Објављено: 10.10.2019. 21:38 Аутор: МЕК
„Предлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама настао је као резултат обавезе усаглашавања са Директивом ЕУ која уређује концесије за јавне услуге и јавне радове, а које су предмет Предлога закона о јавно приватном партнерству (Закон о ЈПП). Предлогом закона ће бити прецизиране концесије које нијесу предмет јавног-приватног партнерства“, казао је данас Државни секретар Министарства економије Никола Вујовић након што је Влада на данашњој сједници утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама.

Вујовић је казао да се Приликом израде Предлога закона водило рачуна о досадашњој пракси и искуствима у његовој примјени, са циљем унапређења услова, начина и поступака давања концесија.

Предложене измјене и допуне Закона о концесијама су израз намјере предлагача да се бројна питања из праксе, која су се до сада рјешавала одредбама уговора о концесијама, нормирају, поготово она која се односе на средства обезбјеђења и начин осигурања предмета концесије.
„Такође, опредјељење Државе је да се наведеним измјенама и допунама Закона о концесијама, режим концесије прошири и на привредна друштва која користе природна богатства, добра у општој употреби и друга добра од општег интереса за обављање концесионе дјелатности, а у којима на дан ступања на снагу овог закона држава и/или општина имају непосредно или посредно преко привредног друштва, више од половине акција или удјела, а која немају закључен уговор о концесији“ истакао је Вујовић.

Овим измјенама је прописано да ће начин утврђивања концесионе накнаде за наведена привредна друштва или правна лица прописати Влада у року од шест мјесеци од дана примјене овог закона.
Речено је да су поред наведеног, извршене измјене и допуне појединих одредби у циљу прецизнијег и свеобухватнијег регулисања права коришћења природног богатства, добра у општој употреби и другог добра од општег интереса које је у државној имовини, а која није предмет закона који регулише концесије на јавне радове и јавне услуге.

Вујовић је на крају присутне упознао са најважнијим измјенама Предлога закона о измјенама и допунама Закона о концесијама:

• Уводе се минералне сировине од стратешког значаја које се утврђују прописом Владе. Ова одредба има одложену примјену након истека шест мјесеци од дана почетка примјене овог закона.
У међувремену ће се измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима и Закона о рударству увести поједностављена процедура добијања права на истраживање и експлоатацију минералних сировина које нису од стратешког значаја.

• Измијенама је предвиђено укидање могућности продужења рока трајања концесију за још половину уговореног периода.

Предвиђени су нови случајеви изузетака за давање концесија без јавног оглашавања, међу којима је: реализација концесије од стране привредног друштва или правног лица у коме држава и/или општина има непосредно или посредно преко привредног друштва, више од половине акција или удјела.

• врши се измјена члана 44, а прописује се и могућност да се експропријација концесионог подручја врши фазно током трајања уговора, сразмјерно динамици коришћења концесионог подручја предвиђеном уговором о концесији.

• Предвиђено је да ће се поступци давања концесија започети до дана почетка примјене овог закона окончати по закону по којем су започети


МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?