Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предлог Закона о јавно-приватном партнерству - услов и добра основа за даља инфраструктурна улагања

Објављено: 10.10.2019. 22:02 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Предлог Закона о јавно – приватном партнерству, који даје систематско уређење политике јавно – приватног партнерства као новог инструмента инвестиционе политике у Црној Гори. 

„Концепт новог Закона је базиран да први пут препознамо и системски ријешимо питања која се односе на уговорно улагање између приватног и јавног партнера. На овај начин комбинујемо ауторитет јавних институција и уопште експертизу и знање приватног сектора како бисмо изградили и реконструисали јавну инфраструктуру, изводили јавне радове и у крајњем реализовали јавне услуге“, саопштила је в.д. Генералне директорице Директората за политику јавних набавки у Министарству финансија, мр Јелена Јоветић и додала да је основни циљ јавно-приватног партнерства повећање услуге за крајњег корисника и без тог сегмента јавно-приватно партнерство нема елементе доброг уговора и доброг пројекта. 

Мр Јоветић је истакла да овај Закон поред наше обавезе усклађивања са Директивом о додјели уговора о концесијама представља и даљи корак унапрјеђења преговорачке позиције у поглављу 5 – јавне набавке. 

Закон о јавно-приватном партнерству доноси цјелокупну процедуру закључивања уговора о јавно-приватном партнерству од идеје до у крајњем реализације пројекта који се завршава уговором.

Специфичност јавно-приватног партнерства је да се уговори закључују на рок дужи од 3 године  до 30 година и у томе се огледа специфичност јавно-приватног партнерства као дугорочан однос између јавне и приватне стране.

„Закон доноси новину у дијелу институционалног оквира не само за јавно-приватно партнерство већ за цјелокупну инвестициону политику у Црној Гори, креирањем новог тијела Агенције за инвестиције Црне Горе. Тијело је позиционирано у систему у складу са Законом о државној управи и представља наш даљи корак у реформи државне управе и обједињавања тијела која се баве сегментима исте политике. Агенција за инвестиције ће поред дјелокруга које се односи на јавно-приватно партнерство, које доноси овај закон обухватити постојећа тијела из области инвестиционе политике: Агенција за промоцију страних инвестиција (МИПА), Секретаријат за развојне пројекте“, изјавила је мр Јоветић.

На овај текст Предлога Закона Европска комисија је у коначном доставила своју сагласност на даљу процедуру усвајања што је био један од неопходних корака за усвајање и даљу имплементацију овог закона.

На текст Предлога Закона добијене су и сугестије које су имплементиране у текст Предлога Закона цијенећи међународну експертизу у овој области, од стране Међународног монетарног фонда (ММФ), Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД), Европског екеспертског центра за јавно-приватно партнерство (ЕПЕЦ), као и Међународне финансијске институције (ИФЦ).

Кључни пројекти по овом моделу очекују се у дијелу инфраструктурних улагања у секторима саобраћаја, образовања, здравља, али и мањи пројекти у дијелу комуналних дјелатности. У свим областима препознатим предметом Закона, реализација пројеката има за циљ диверзификацију ризика улагања између државе и приватног партнера, али и повећавање квалитета јавне услуге без које на крају нема задовољења основних услова доброг ЈПП пројекта.

ПР Служба
Министарства финансија


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?