Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 138. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на данас одржаној 138. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић утврдила Предлог закона о јавно – приватном партнерству с извјештајем с јавне расправе. Циљ новог закона, којим се јединствено уређује ова област, је, првенствено, креирање амбијента за раст пројеката јавно-приватног партнерства, побољшање квалитета услуга и послова од јавног интереса, као и економски раст и стварање услова за нова запошљавања.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама с Извјештајем с јавне расправе. Новим одредбама се нормирају бројна питања из праксе, која су се до сада рјешавала одредбама уговора о концесијама, поготово она која се односе на средства обезбјеђења и начин осигурања предмета концесије.

У оквиру усаглашавања националног законодавства са прописима Европске уније, Влада је утврдила: Приједлог закона о кредитним институцијама, Приједлог закона о санацији кредитних институција, Приједлог закона о заштити депозита и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о стечају и ликвидацији банака, са пратећим звјештајима са спроведених јавних расправа.
 
Предлогом закона о кредитним институцијама имплементира се директива чији је циљ успостављање усклађених националних прописа који се односе на приступ дјелатности кредитних институција и инвестиционих друштава, модалитете управљања тим институцијама и оквир за њихову супервизију.

Приједлогом закона о санацији кредитних институција стварају се услови за увођење европског система санације који треба да органима за санацију обезбиједи инструменте за довољно рану и брзу интервенцију у кредитној институцији која је у проблемима, како би се обезбиједио наставак кључних финансијских и економских функција кредитне институције, уз истовремено ограничавање утицаја пропадања кредитне институције на економски и финансијски систем на најмању могућу мјеру и уз минимизирање могућности да трошкове санације у крајњем сносе порески обвезници.

Приједлогом закона о заштити депозита у наше законодавство преноси се систем заштите депозита, уређен европском директивом, чији је циљ заштита депонената од посљедица наступања заштићеног случаја, односно посљедице стечаја кредитних институција, очување повјерења депонената и допринос стабилности банкарског и укупног финансијског система.

Одередбама Предлога закона о измјенама и допунама Закона о стечају и ликвидацији банака врши се усаглашавање са Директивом Европске уније, којом се регулише редосљед приоритета, тако да физичка лица, микро, мала и средња правна лица треба да имају повољнији третман од других повјерилаца.

Ради обезбјеђења спровођења Закона о безбиједности хране и потпуног усаглашавања са европским законодовством, Влада је донијела Уредбу о измјени и допуни Уредбе о адитивима који се могу користити у храни, као и Уредбу о измјени Уредбе о новој храни која се може користити и стављати на тржиште.

Усвојена је Информација о Предлогу пакета подршке за информационо-комуникационе услуге НАТО Војном представнику у савезничкој команди за операције (АЦО) за 2019. годину и прихватила Пакет подршке, који се закључује на годишњем нивоу за потребе Канцеларије националног војног представника Црне Горе у Савезничкој команди за операције (АЦО).

Влада је усвојила Информацију о Финансијском споразуму између Европске комисије, Босне и Херцеговине и Црне Горе за 2018. годину и Споразуму о партнерству о спровођењу приоритета Техничке подршке у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње БИХ – Црна Гора 2014 – 2020 и прихватила текстове споразума.

Донијета је Одлука о образовању Тендерске комисије за отварање и рангирање понуда пристиглих по основу Јавног позива за давање у дугорочни закуп земљишта у државној својини, ради изградње вјетроелектране на локалитету „Брајићи“.

Влада је усвојила Концесиони акт за давање концесије за коришћење дијела воде за технолошке потребе Рудника угља АД Пљевља за систем отпрашивања са ријеке Ћехотине, у складу са пројектом измјештања ДТО система, с Нацртом уговора о концесији. Концесиони акт садржи податке, информације и анализе везане за давање концесије, активности и обавезе понуђача за вријеме трајања јавног надметања, као и услове и обавезе које треба да испуни концесионар за вријеме обављања концесионе дјелатности. Овим поводом, Влада је задужила Управу за воде да, у складу са Законом о концесијама, објави Јавни оглас путем јавног надметања, у отвореном поступку, за давање концесије за коришћење дијела воде за технолошке потребе Рудника угља АД Пљевља за систем отпрашивања са ријеке Ћехотине, у складу са пројектом измјештања ДТО система.

Усвојен је и Концесиони акт за давање концесије за коришћење дијела вода са изворишта „Комуница“, Општина Даниловград, за флаширање, односно паковање или допремање воде у комерцијалне сврхе, с Нацртом уговора о концесији, Извјештајем с јавне расправе.

Влада је усвојила Информацију о организовању догађаја „Црногорски љекари у дијаспори“. Како је у расправи наведено, овај догађај ће бити организован у циљу едукације здравствених радника, њиховог ангажовања и задржавања у систему здравства.

Влада је донијела Статут Фонда за заштиту животне средине. Статутом је утврђено да је Фонд једночлано друштво са ограниченом одговорношћу, да је основна дјелатност Друштва обављање стручних и других послова у вези са финансирањем припреме, остваривања и развоја програма, пројеката и сличних активности у области очувања, одрживог коришћења, заштите и унапрјеђивања животне средине, на државном и локалном нивоу. Еко фонд ће објединити сва средства која потичу од загађења животне средине и повезивањем са међународним институцијама обезбиједити доступност додатних извора финансирања.

У оквиру кадровских питања, Влада је именовала Радула Раонића за савјетника предсједника Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?