Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана радионица у оквиру пројекта „Јачање капацитета за интеграцију ИНСПИРЕ директиве у правни систем Црне Горе“

Објављено: 11.10.2019. 19:48 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

У Црној Гори у периоду од 8. до 10. октобра ове године одржана је радионица у оквиру пројекта „Јачање капацитета за интеграцију ИНСПИРЕ директиве у правни систем Црне Горе“, који се реализује у оквиру билатералне техничке помоћи Словеније Црној Гори у процесу приступања Европској унији, односно приступних преговора за Поглавље 27.

Радионицу је отворила руководитељка Дирекције за хоризонтално законодавство у Директорату за животну средину Бранкица Цмиљановић, док су експерткиње Ирена Ажман и Матеја Урбанчич пренијеле словеначка искуства успостављања инфраструктуре просторних података.

Теме које су биле у фокусу радионице односиле су се на нормативни и практични дио, метаподатке, Геопортал, еПростор, идентификацију потреба, улога и одговорности, важност међуинституционалне сарадње и новоусвојене Одлуке ЕУ о мониторингу и извјештавању - Цоммиссион имплементинг децисион (ЕУ) 2019/1372 оф 19 Аугуст 2019 имплементинг Дирецтиве 2007/2/ЕЦ оф тхе Еуропеан Парлиамент анд оф тхе Цоунцил ас регардс мониторинг анд репортинг (нотифиед ундер доцумент Ц(2019) 6026).

Поред представника Министарства одрживог развоја и туризма, на радионици су учествовали и представници Агенције за заштиту природе и животне средине и Управе за некретнине.

Пројекат „Јачање капацитета за интеграцију ИНСПИРЕ директиве у правни систем Црне Горе“ реализује се организовањем радионице у Црној Гори и студијске посјете представника црногорских институција Љубљани. Такође, овај пројекат има за циљ размјену искустава и добре праксе у транспозицији и примјени ИНСПИРЕ директиве.

Планирана посјета Љубљани има савјетодавни карактер у циљу успостављања инфраструктуре просторних података.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?