Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Агенција Моодy'с потврдила оцјену кредитног рејтинга Б1 за Црну Гору

Објављено: 11.10.2019. 20:45 Аутор: Министарство финансија
Кредитна рејтинг агенција Моодy’с потврдила је у новом Извјештају оцјену кредитног рејтинга Б1 за Црну Гору, уз задржавање изгледа - „позитиван“.

Оцјена кредитног рејтинга резултат је високог БДП-а по глави становника, оптимистичних изгледа за приступање Европској унији, као и снажног инвестиционог тренда са нагласком на страна директна улагања. У новом Извјештају кредитне агенције Моодy'с поздрављени су значајни инвестициони пројекти који се реализују у секторима саобраћаја, туризма и енергетике. 

Додатно, кредитни рејтинг Б1, уз позитивне изгледе, оправдава и снажан средњорочни потенцијал раста, који је подржан имплементацијом адекватних структурних реформи, као и реализацијом Владиних ефективних мјера које доприносе јачању фискалне позиције Црне Горе. Поред тога, препознате су конкретне активности Владе којима су умањени средњорочни ризици рефинансирања у Црној Гори.

Главни покретачи раста евидентни су у сектору грађевинарства, саобраћаја, туризма и енергетике. Раст је подстакнут и јавним инвестицијама, прије свега, изградњом приоритетне дионице ауто пута Бар- Бољаре. Са друге стране, значајан допринос расту дала је и потрошња домаћинстава подстакнута рекордном туристичком сезоном и позитивним кретањима на тржишту рада, гдје је у другом кварталу 2019. године стопа незапослености била на историјски ниском нивоу од 14.3%.

У Извјештају се наводи да ће 2019. бити још једна рекордна година у сектору туризма, у складу са растом долазака за период јануар – август од 17.2% и ноћења од 9.2% туриста, у односу на исти период претходне године. 

На крају, похваљене су правне и административне реформе које се реализују, поготово у контексту уласка у Европску унију, што представља даљи подстицај за унапређење владавине права уз континуирано јачање капацитета институција у наредним годинама.


ПР Служба
Министарства финансија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?